În această perioadă de pandemie spitalele din întreaga țară s-au confruntat cu o lipsă acută de paturi la secțiile de terapie intensivă.
Zilnic, mii de persoane au avut nevoie de asistență medicală în secțiile ATI, acolo unde paturile destinate pacienților infectați cu noul coronavirus s-au dovedit a fi insuficiente. Nici județul Hunedoara nu face excepție de la regulă. La nivelul județului, potrivit Ministerului Sănătății, la data de 1 aprilie 2021 erau un număr total de 112 paturi de ATI. Dintre acestea doar 29 erau destinate pacienților infectați cu noul coronavirus. așa se face că în perioada de vârf a pandemiei, zeci de hunedoreni infectați cu noul coronavirus care se aflau în stare critică erau pe lista de așteptare pentru a ajunge în alte județe pentru a fi tratați.
”Potrivit dispozițiilor art. 3 și 4 din OMS nr. 434/2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID -19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID 19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluluri de competență conducerea spitalelor care au capacitățile de investigație și tratament minime prevăzute în Planul de măsuri pentru organizarea spitalelor și unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID 19 are obligația, ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin să asigure personalul medical necesar pentru complinirea la cerințele încadrării în nivelul corespunzător dotării tehnice și să aprobe proceduri interne pentru consultul multidisciplinar, acolo unde acestea lipsesc” – arată legislația în vigoare. Ministerul de resort arată cum se procedează în cazul în care spitalele nu au capcitățile de investigație și tratament.
”Spitalele care nu au acele capacități de investigație și tratament minime ce sunt prevăzute în Planul de măsuri (…) și nu se găsesc în Lista spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID 19 vor fi evaluate de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, în vederea identificării soluțiilor care să permită asigurarea asistenței medicale pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID19, în condițiile prezentului ordin”, arată Ministerul Sănătății.
Potrivit Ministerului, toate spitalele de stat sau private, chiar dacă nu sunt incluse pe lista spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID 19 au obligația asigurării asistenței medicale pacienților suspecți sau confirmați cu coronavirus.
Monika BACIU