Cea mai mică notă cu care s-a intrat la liceu în județul nostru este 2,13. Candidatul este la secția maghiară a Liceului Teoretic „Teglaș Gabor” din Deva. În Valea Jiului, cea mai mică notă nu a fost nici ea una de trecere. Iar la Baru, la liceu s-a intrat cu 2,50. Inspectorii școlari spun că profesorii au cerut clase prea mult, devreme ce locurile nu s-au ocupat.

Nivelul sistemului de învățământ este unul scăzut, dacă este să luăm în calcul că elevi care au intrat la liceu cu note de 2 și 3 vor trebui să ia Bacalaureatul cu minim 6,00. Sunt materii și cunoștințe de recuperat, iar lista celor care vor termina liceul fără să ia examenul maturității va fi și ea una la fel de lungă. În plus, unii nici nu au ajuns să ocupe un loc la liceu. „La noi, în județ, au fost înscriși 1953 de elevi la repartizarea computerizată. Din aceștia, 40 au rămas nerapartizați în urma primei etape. Am avut 1999 de locuri, la finalul primei etape, iar 86 sunt acum neocupate la învățământul liceal”, a spus Zsazs Zsofia, inspector general adjunct IȘJ Hunedoara
După afișarea rezultatelor, statisticile arată că, pe ultimele locuri sunt licee din zona Văii Jiului.
La Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Vulcan s-a intrat cu nota 2,55 la specializarea Comerț și cu 2,72, la specializarea Electric, pe filiera tehnică. „Noi îi primim pe toți, indiferent de media cu care au reușit și ne vom da toată silința ca ei să obțină rezultate mult mai bune la finalizarea studiilor”, a spus Bogdan Bădău, director Liceul „Mihai Viteazul” din Vulcan.
Notele mici și locurile rămase neocupate îi fac pe cei de la Inspectoratul Școlar să spună că cererea de clase a fost una necorelată cu realitatea. „A fost un șoc faptul că dacă anul trecut la „Carmen Sylva” s-a intrat cu 7,15, acum sunt locuri vacante, iar ultima medie de admitere este 3,02. Vorbim de un colegiu cu prestigiu, unde media de admitere a scăzut cu mai mult de 4 puncte. Considerăm că, la nivelul Văii Jiului, s-au solicitat prea multe clase, la învățământul liceal, inclusiv la cel teoretic, motiv pentru care mediile de admitere au fost mult mai mici decât în anii precedenți”, mai spune Zsofia Zsazs, inspector general adjunct.
Și liceul Tehnologic din Lupeni are ultimul elev intrat cu media 3,15. La Petrila – 3,52. La Hermes Petroșani s-a intrat cu media 4,87, nici ea una de trecere. Iar la „Mihai Eminescu”, la real, una dintre cele mai titrate specializări din județul nostru, ultima medie a fost 5,25. Pentru un viitor absolvent de mate-info, însă, nota este una mică.

Diana Mitrache