„Let’s Do It, Romania!” organizează, anul acesta, “Ziua de Curăţenie Naţională”. Evenimentul are loc în ziua de 21 septembrie, zi în care voluntari din mai multe județe ale țării, printre care și Hunedoara, sunt așteptați să se alăture acestei mișcări.

„Pe 21 Septembrie 2024, natura are nevoie de tine! Vino la Ziua de Curățenie Națională! Alătură-te milioanelor de voluntari din 198 de țări și ajută-ne să redăm prospețimea naturii. Natura se sufocă sub gunoaie, iar tu poți face diferența!”, au transmis reprezentanții „Let’s Do It, Romania!”
An de an, sute de voluntari din întreaga lume, participă la acțiuni de ecologizare, iar ei sunt ajutați de diverse instituții de la noi. Este una dintre cele mai ample mișcări de voluntariat din lume și, în zona Văii Jiului, vor participa elevii din școli, ca și voluntari din instituțiile publice.
În ultimii ani, s-a discutat tot mai mult despre particulele de plastic pe acre ajungem să le înghițim, ori respirăm, din cauza poluării.
Plasticul și microplasticul au devenit două dintre cele mai dezbătute subiecte în comunitatea științifică și mass-media. La nivel mondial, folosim peste 1,5 miliarde de sticle de plastic, zilnic. Mai mult decât atât, peste 40% din plasticul produs este folosit doar o singură dată, iar peste 7 milioane de tone ajung anual în oceane. Acest material face parte din viața multora dintre noi și este nevoie de un efort comun și îndelungat pentru a reduce cantitatea folosită.
Potrivit studiilor, apa de la robinet și cea îmbuteliată conțin particule de microplastic și, deși pare greu de crezut, chiar și fructele, ori legumele pot conține microplastic. Plantele absorb apă din sol, iar dacă acesta este contaminat cu microplastic, poate fi absorbit de rădăcini și, în final, există șanse să ajungă în farfuria ta.
Poluarea oceanelor este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm, iar cercetările arată că sarea de mare conține microplastic.

Diana Mitrache