Nu mai putin de 27 de luni, va dura reconstructia drumului, forestier acum, ce duce spre statiunea de munte Parâng. Contractul a fost semnat luni, în munte, iar la acest moment au fost prezenti reprezentanti ai Consiliului Judetean Hunedoara, consilierii judeteni din Valea Jiului, reprezentanti ai autoritãtilor locale si, desigur, cabanierii, care sunt cei mai încântati de ceea ce se va întâmpla dupã ce turistii vor putea sã urce în munte cu masinile. Asta, pentru cã acum, toti recunosc cã oamenii se cam întorc din drum, dupã ce vãd cât de degradatã este artera forestierã la acest moment.
„Acest drum, dacã va fi construit, aici nu vor veni turistii doar sezonier, iar noi am practica turism tot anul. Numãrul turistilor s-ar tripla, pentru cã foarte multi nu reusesc sã ajungã la noi, pentru cã nu le permite timpul sã plece de la servici vinerea si sã ajungã în timp util la telescaun. Si dacã vin cu masinile lor proprii, a doua oarã nu mai vin, cã drumul este foarte rãu. Îi mai luãm noi cu masinile noastre ti dupã 3 ani de zile, noi înlocuim masina”, a spus Rãzvan Marica, proprietar de cabanã din Parâng, care spune cã agentiile de turism din Ungaria sunt gata sã aducã aici turistii, dar sã aibã cum sã îi urce. Au trecut 18 ani de când acest drum a fost clasificat ca fiind judetean si atunci, ca si acum, actele au fost semnate în prezenta lui Costel Avram, care a fãcut tot posibilul ca lucrarea sã fie pornitã acum.
„În anul 2000, când am ajuns vicepresedintele C J H, prima Hotãrâre de Guvern pe care am semnat-o, împreunã cu prefectul de Valea Jiului Sorin Apostu a fost clasificarea acestui drum ca drum judetean. Dupã 18 ani, ca administrator public al judetului, asist la semnarea contractului de finantare si sunt sigur cã ceva se va întâmpla si în Parâng”, a spus Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara. Sunt 3.725 de metri de reabilitat, iar lãtimea pãrtii carosabile va fi de 4 metri. Artera va traversa chiar si pãrti ce vor intersecta pârtia de schi, va avea 4 km si jumãtate de rigole betonate, care vor drena apele, 23 de podete si pe 2 km si 200 de metri va fi construit un zid de sprijin, totul la suma de aproximativ 17.300.000 de lei. „Am un punct de lucru la Mintia, iar acolo e o statie de asfalt pe care o vom folosi pentru acest drum. Personalul este pregãtit pentru a realiza acest drum. Dar trebuie sã spun cã, atunci când am vãzut prima datã acest drum scos la licitatie, am fost îndrãgostit de acest peisaj minunat. Nu am cedat si, chiar dacã a durat mult licitatia, acum spunem cã e o provocare, dar drumurile de la câmpie s-au cam terminat. Este momentul sã fim la munte. Sunt vreo 20.000 mc de beton, o provocare! Gãsim solutii si, chiar dacã vom întâmpina probleme cu captarea apelor, suntem gata sã trecem peste ele si sã ne înscriem în el, sau chiar sã îl terminãm mai repede”, a spus Marius Ungureanu, director sucursala Vest Strabag România.
Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara a semnat acest contract de finantare si a vorbit despre el ca despre o gurã de aer adusã turismului de la noi din Valea Jiului.
„Realizarea acestei investitii face parte din promisiuni fãcute, fãrã sã politizãm, în campania din 2016, fiind un punct forte în ceea ce înseamnã câstigarea Consiliului Judetean Hunedoara. Drumul are acum un câstigãtor si contractul a fost câstigat cu un procent destul de apropiat de valoarea proiectului, lucru de apreciat. Obiectivul, însã, este cel al turismului la standarde europene. Judetul Hunedoara este creuzetul formãrii poporului român si acest obiectiv e, în anul Centenarului, un obiectiv pe care sã îl prezentãm cu mândria aferentã”, a spus Mircea Bobora, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.
Startul se dã în 3 septembrie 2018,iar durata executiei este de 27 de luni, la o valoare de 17.308.917,86 de lei.
Diana Mitrache