Z iua Internațională de Conștientizare a Autismului este marcată anual la data de 2 aprilie.
Autismul este o afecțiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, o tulburare de origine neurobiologică. Deși autismul este de obicei o afecțiune care persistă pe tot parcursul vieții, simptomele autismului se pot schimba de-a lungul vremii. Rezultatul pe termen lung este extrem de variabil. Unii copii își “pierd” diagnosticul în timp, în timp ce alții continuă să fie grav afectați.
Deși au multe tipuri de dificultăți, persoanele cu autism prezintă și abilități neobișnuite, de la abilități care nu sunt așteptate la vârsta respectivă precum memorizarea de detalii de mică importanță la talente extraordinar de rare de savanți autiști prodigioși. Multe persoane cu autism prezintă abilități superioare de percepție și atenție în raport cu populația generală.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara marchează această zi prin acțiuni de promovare a serviciilor de specialitate dezvoltate la nivelul instituției în sprijinul copiilor cu dizabilități. Materiale informative cu privire la drepturile și beneficiile acordate copiilor cu dizabilități, drepturile și obligațiile persoanelor care îi au în îngrijire, informații despre actele necesare obținerii drepturilor cuvenite conform legislației etc. pot fi găsite la sediile acestor servicii și pe pagina de site a instituției.
Dintre acestea, Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului este serviciul specializat prin care se asigură evaluarea și reevaluarea complexă a copiilor cu dizabilități în vederea încadrării într-o categorie de persoane cu handicap.
De asemenea, Centrul de Zi de Recuperare pentru Copii Deva oferă servicii de evaluare medicală, evaluare psihologică/consiliere, kinetoterapie, logopedie, masaj, electroterapie copiilor cu domiciliul aflat pe raza județului Hunedoara, în serii cu durată de 10 zile lucrătoare sau, după caz, pe o perioadă mai îndelungată. Admiterea copiilor în centru se face în baza unei cereri a familiei / reprezentantul legal al copilului și a unei evaluări medicale primare.
În demersurile de recuperare și menținere a stării de sănătate a copiilor/persoanelor cu autism este necesară și implicarea familiei. Prin participarea părinților/reprezentanților legali în mod direct în activitățile desfășurate în centru, se asigură continuitatea demersurilor terapeutice și în cadrul familiei. Personalul de specialitate al centrului consiliază și sprijină părinții/reprezentanții legali în funcție de nevoi, fie la cererea acestora, fie atunci când se consideră că este nevoie.
În evidența D.G.A.S.P.C. Hunedoara figurează în acest moment un număr de 257 de copii cu autism, dintre care 81 copii provin din localitățile din Valea Jiului. Acești copii sunt încadrați în diferite grade de handicap și beneficiază de toate drepturile și prestațiile ce li se cuvin în conformitate cu Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, iar cei de vârstă școlară beneficiază și de certificate de orientare școlară.
Este important să conștientizăm că, deși copilul este cel care are acest diagnostic, autismul afectează toată familia. Implicarea părintelui este esențială, pentru că el trebuie să observe primul dacă apare ceva anormal în dezvoltarea celui mic. Tulburarea de spectru autist este o afecțiune care persistă pe tot parcursul vieții, dar cu intervenție timpurie intensivă, o mare parte dintre copiii cu autism pot duce o viață plină și semnificativă. Prin terapie, copilul învață cum să vorbească, cum să se comporte, cum să fie independent.
Director general
Geanina Marina Ianc