Au trecut 16 ani din ziua de 15 noiembrie, una de doliu, care a zguduit Valea Jiului. 13 oameni au pierit, spulberați de două explozii. Ultima lua cu ea și o parte din salvatori. La fosta mină au fost comemorați cei care atunci au pierit în fundul minei.
Patru dintre angajații de atunci ai minei și-au pierdut viața încercând să-și salveze colegii. Este vorba despre Nicolae Puian, Daniel Frăţilă, Elekeș Attila şi Trandafir Vişan. Celelalte victime ale tragicului accident sunt: Brad Iosif, inginer-şef producţie, ing Holingher Doru, şef Sector I, Stoian Vasile, miner, Sector I, Măţan Adrian, ajutor miner în front, Mateş Dan, sondor, Moş Silviu, miner-şef schimb, Şipoş Cristian, miner, Alecsa Marcel Alin, sondor, Frăţilă Daniel, miner-şef de schimb. Căștile lor stau mărturie în muzeu.
„Am fost în prima echipă de salvatori, care lucra la acel loc de muncă. După deflagrație, mi-amintesc că am fost aruncat de perete, m-am trezit, pe jos și am pipăit un transportor. Am simțit șuruburile și, după direcția șuruburilor, am știut să ies afară. La intersecție, se termina transportorul, iar acolo am văzut două picioare. Era Socolescu, colegul meu. I-am zis să se lase jos, dar nu a vrut, așa că l-am trântit. Era psihic. Nu era aer, toată galeria era invadată de fum și gaze”, își amintește Nicolae Alecsa, supraviețuitor, care nu avea nicio șansă să trăiască. L-am întrebat cum a fost posibil miracolul și a spus că a fost voia lui Dumnezeu. În mină a pierit fratele lui.
Abatajul 431, în 15 noiembrie 2008, a schimbat întreaga viață a unei comunități. Petrila nu a mai avut mină ulterior și exploziile au îndoliat toată Valea Jiului.
Cei care au venit acum la fosta mină, au avut ocazia să facă un tur ghidat, iar ghid le-a fost chiar unul dintre salvatorii care a lucrat la mina Petrila, Cătălin Cenușă. „Astăzi, ca în fiecare zi când vin aici, simt același lucru. Este și comemorarea zile de 15 noiembrie, când ultimii salvatori care au intrat în mină, nu s-au mai întors niciodată. Tocmai de aceea am ținut foarte mult la acest loc și noi nu putem decât să le aducem un omagiu și să le aprindem o lumânare, ceea ce eu fac în fiecare zi”, a spus și Cătălin Cenușă, unul dintre brigadierii care a dat ultima tonă de huilă de aici.
Două explozii au spulberat minerii. În prima fază, explozia a prins echipa care lucra la front, iar a doua deflagrație i-a surpins pe salvatori. 13 mineri, dar și salvatori au murit atunci, iar alți 15 au fost grav răniți.
Mina Petrila nu a mai putut deschide acel abataj niciodată, iar ulterior întreaga exploatare de huilă s-a oprit.
Diana Mitrache