A proximativ 1500 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara sunt în ultimele lor zile la mină, sau la termocentrală. Minerii au ultima zi de lucru vineri, în timp ce luni este ultima zi pentru energeticieni, ei având o zi liberă de Ziua Energeticienului.
Angajații Complexului Energetic Hunedoara vor fi cu 1500 mai puțini de vineri, 25 iulie, data finală la care primii disponibilizați pleacă acasă. Locul lor va fi completat cu cei care rămân, pentru că reorganizarea activității este vitală acum, când Complexul Energetic Hunedoara abia dacă funcționează două zile pe săptămână.
În data de 26, cei din energie încheie și ei preavizul, pentru că ziua de 20 iulie, a fost una nelucrătoare pentru cei din energie, fiind Ziua Energeticianului. Aceasta este cea mai bănoasă disponibilizare din istoria mineritului de huilă. Vorbim despre oameni care pleacă acum din sistem cu aproximativ 10.000 de euro, într-o singură tranșă, iar timp de 4 ani vor beneficia și de sume compensatorii, pentru mineri, în timp ce energeticienii primesc sumele timp de doi ani. Banii minerilor și energeticienilor care pleacă, provin de la bugetul de stat și sumele vor fi impozitate cu 10%.

Diana Mitrache