Urs brun prin Parcul Național Retezat
Că avem prea mulți urși se știe deja. Dar avem urși pe care îi putem monitoriza de la distanță. Un astfel de exemplar a fost surprins și în Parcul Național Retezat de camerele amplasate în zona unei adăpătoare. Pădurarii spun că astfel țin sub observație fauna de acolo și asta demonstrează că ecosistemul este unul sănătos.
„Cine se trezește de dimineață, departe ajunge”. Asta spun pădurarii care au postat filmulețul din Parcul Național Retezat. Un urs brun, un exemplar matur, ajunge în zona camerelor amplasate deasupra unei bălți cu apă. Aici a ajuns și ursul filmat acum. Animalul vine, bea apă, stă puțin și pleacă.
Prezența Ursului brun, în Parcul Național Retezat, spun rangerii, „demonstrează încă o dată complexitatea mediului natural și diversitatea habitatelor naturale prezente aici. Existența populației de urs, demonstrează că și celelalte specii de animale din habitatele ursului sunt menținute într-o stare bună de conservare.
Carnivorele mari, aflate în vârful piramidei trofice, sunt elemente cheie în relațiile ecologice ce guvernează cadrul natural și dovada vie a unui ecosistem sănătos.
Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul, ursul şi lupul”.
Diana Mitrache
Imagini Parcul Național Retezat