Un numãr de 14 sefi de la mina Petrila, începând de la directorul minei si pânã la maistrii si inginerii care conduceau formatia de lucru, au fost gãsiti vinovati pentru accidentul din luna iunie a.c, în care doi mineri au fost opãriti. Dosarul a fost trimis la organele de urmãrire penalã.
Diana Mitrache
Dosarul accidentului de muncã a parcurs întâi mai multe etape de cercetare si acum a fost finalizat. ªefa Serviciului de Sãnãtate si Securitate în Muncã (SSM), din cadrul ITM Valea Jiului, Ileana Bodea spune cã inspectorii de muncã si-au finalizat treaba.
„În urma cercetãrii s-au stabilit cauzele, responsabilitãtile, abaterile, mãsurile care se impun pentru a preveni evenimentele similare, iar dosarul avizat de ITM Hunedoara, a fost înaintat Inspectiei Muncii. Acum dosarul s-a reîntors cu aviz de la Inspectia Muncii si a fost înaintat Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani. Organul de urmãrire e politia, sub supravegherea Parchetului”, a declarat Ileana Bodea, sefa SSM din cadrul ITM Petrosani, care spune cã Parchetul este cel ce va dicta dacã se impune cercetarea sub aspect infractional.
Inspectorii de munca au stabilit si cauzele producerii accidentului si acum vorbim de încãlcarea unor decizii ale INSEMEX ori CNH. Trei astfel de interdictii au fost încãlcate, iar vinovãtia este a celor care au dictat lucrul în câmpul minier, respectiv.
„Cauzele, asa cum rezultã si din procesul verbal, sunt: detensionarea vaporilor de apã supraîncãlziti, însotiti de gaze fierbinti si material mãrunt, pe forajul existent si prin fisurile din masivul de cãrbune, fisuri produse atât de manifestarea presiunii miniere în zona de strãpungere dintre lucrarea minierã mentionata si galeria transversalã 434 Vest, de apã introdusã sub presiune, cât si de lucrãrile de puscare efectuate în timpul avansãrii lucrãrii miniere. Este vorba despre o lucrare minierã care se îndrepta înspre o zonã în care a fost depistat un foc încã din 2008, o zonã cu probleme. Unitatea minierã a vrut sã facã strãpungerea acestei lucrãri miniere, INSEMEX a emis un punct de vedere si douã dintre conditiile invocate de INSEMEX au fost încãlcate. Putem spune cã nici o a treia nu era respectatã, iar, ca urmare, CNH nu a aprobat sã se facã strãpungerea. INSEMEX a impus ca strãpungerea sã nu se facã pânã nu se finalizeazã exploatarea abatajului care era în functie si fãrã ca la mina Petrila sã fie adusã instalatia de inertizare si noi am gãsit o altã conditie încãlcatã. Trebuiau sã se determine indicii de foc, cu 8 determinãri din care sã rezulte cã zona în care se îndrepta forajul era considerat stins. Nicio conditie nu a fost respectatã, CNH nu a avizat permisul de forare, dar strãpungerea a fost aproape fãcutã. S-a puscat chiar,a existat o divergenta de pãreri intre topografie care a spus cã nu mai sunt decât 3,54 metri, altii sustineau cã mai sunt 6 metri. Au mai avansat si dat si de o armãturã veche, ceea ce conduce la concluzia cã defapt strãpungerea aproape fusese fãcutã în zona în care era cãrbune, unde a apãrut si monoxid de carbon. Prin goluri s-a adus aer, zona s-a încãlzit, apa a intrat în contact cu zona încãlzitã, atunci când s-a fãcut înnãmolirea si asta a dus la refluxul ce a produs opãrirea celor doi din front”, a explicat Ileana Bodea.
Vinovatii pentru tragedia din 18 iunie sunt 14 oameni. Ei au fost sanctionati de ITM si amenzile depãsesc 80.000 de lei. „Noi am stabilit 11 abateri contraventionale, ca atare se vor aplica 11 sanctiuni contraventionale în valoare de 81 de mii de lei. Pentru abaterile au fost stabilite 14 persoane cu responsabilitãti, dosarul va fi înaintat la Parchet, iar cercetarea sub aspect infractional va fi continuatã de Parchet si Politie”, a mai adãugat Ileana Bodea. Doi angajati ai Exploatãrii Miniere Petrila au fost opãriti, în 18 iunie, cu abur sub presiune, în timpul unei operatiuni pe care o executau la o galerie din subteran pentru a strãpunge o zonã aflatã în spatele unui dig de izolare. În accident au suferit arsuri un inginer, care îndeplinea functia de adjunct al sefului de sector 1 la Mina Petrila, si un miner sef de brigadã. Cei doi aveau arsuri prin opãrire de gradele 3 si 4, date de apã supraîncãlzitã, si au fost transportati cu un elicopter SMURD la un spital din Bucuresti. Incidentul a avut loc dupã ce victimele au dat douã gãuri într-un dig de izolare,iar pânã la urma unul dintre angajati si-a pierdut viata. Minerul sef de brigadã Danut Codreanu, în vârstã de 43 de ani, prezenta arsuri de gradele 3 si 4 pe 60% din suprafata corpului.