C omplexul Energetic Valea Jiului este o societate nouă, curată, cu bani în cont și personal
transferat. Doar că, abia scăpată din colaps, că riscau nici salariile să nu și le ia angajații, mai multe părți își arogă acum meritul. Iar acum s-a ajuns ca, din 2000 de tone de huilă cât are nevoie Paroșeniul, minele să mai dea 300.
Liderii de sindicat din Valea Jiului au admis faptul că de 6 ani se luptă să înființeze noua societate comercială, că au fost piedici, până duminica trecută, când riscau falimentul, pentru că Finanțele nu înțelegeau cum e cu darea în plată, iar acum vorbesc despre un viitor incert, pentru că posturile de conducere sunt vânate în continuare, nu pentru planul de a fi rentabili, ci pentru sumele încasate ca salariu.
„Este o realizare a sindicatului Muntele, o acțiune pe care am început-o cu mulți ani în urmă. Foarte mulți vin acum să spună că și ei au făcut ceva. Au fost mulți și cei care ne-au ajutat, dar și foarte mulți care vin acum, dar înainte nu credeau că se va realiza, spuneau că Paroșeniul va fi vândut ca Mintia, că minele vor fi date în plată”, a declarat liderul sindical Darius Cîmpean.
Se caută acum un nou manager, directorii și directorii adjuncți, dar care vor trebui să aibă un plan de afaceri, nu doar să fie numiți acolo politic, pe modelul vechi.
„Pentru noi începe o nouă luptă, la care îi chem pe toți cei care vor să ne ajute și să facă ceva pentru Valea Jiului. Ne dorim un lucru foarte important: să nu ajungem cu noua companie de unde am
plecat acum câteva zile. Eu cred că e nevoie de un management performant. Vom da dovadă de înțelegere, că ne-am luptat împreună ca să salvăm locurile de muncă și cred că împreună trebuie să asigurăm o funcționare corectă a societății, fără probleme financiare”, a mai spus Darius Cîmpean.
Lipsesc mineri, lipsește implicarea, echipamente și un plan, așa că noua societate este și ea în pericol, cu un management care nu știe ce e de făcut.
„Noi dădeam 300 de tone, câte dăm acum cu 4 mine, dintr-un singur abataj. Acum nu mult timp. Sunt probleme, dar pentru toate astea nu suntem noi de vină. Avem conducători care încasează două salarii de director general, pensie și trebuie să se decidă toată lumea ce vrea să facă cu Valea asta și cu noi, cei 2000 de angajați”, a conchis Darius Cîmpean.
Diana Mitrache