135 de construcții în Parâng, doar 26 cu structură de cazare

135 de construcții sunt în stațiunea montană Parâng. Dintre acestea sunt declarate ca pensiuni turistice sau cabane numai 26.

În evidențele Serviciului de Impozite și Taxe Locale de la Petroșani figurează în Parâng 135 de construcții. Dintre acestea doar 26 sunt clasificate ca pensiuni și hoteluri. Potrivit celei mai recente statistici a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, în stațiunea montană Parâng sunt un număr de 26 de unități de cazare.
Acestea dispun de 565 de locuri de cazare.
Potrivit celor de la Serviciul de Impozite și Taxe Locale, în totalul celor 135 de construcții sunt incluse și colibele declarate de cei care dețin proprietăți în munte.
Clasificarea înseamnă că structurile respective sunt în circuitul turistic şi că în caz de nemulţumiri şi nereguli pot fi trase la răspuns. Totodată, clasificarea le dezvăluie turiştilor condiţiile pe care le vor găsi la munte.
Începând cu anul 2016 clădirile sunt impozitate în funcție de destinația lor, și anume rezidențiale, nerezidențiale și mixte. Astfel, proprietarii au obligația să le declare ca atare la primăria în a cărei rază teritorială se află clădirea.
Structurile de primire turistice, inclusiv camerele de închiriat în locuințe familiale, sunt considerate clădiri nerezidențiale și trebuie să fie declarate ca atare, la primărie, în vederea stabilirii impozitului pe clădiri. Veniturile realizate din închirierea în scop turistic a unui număr de camere trebuie declarate la Administrația Finanțelor Publice în vederea stabilirii impozitului datorat la bugetul de stat.
Patru din cele 26 de structuri de cazare au câte o stea, 10 au două stele. Alte 12 structuri de cazare au trei stele.
Monika BACIU