C onsumul de droguri în rândul tinerilor este un fenomen îngrijorător. La Petroșani, consilierii locali chiar au adoptat o strategie prin care să prevină consumul de droguri în rândul
tinerilor.

Potrivit DSP Hunedoara, în anul 2022 în județul Hunedoara au fost identificate 3 cazuri de intoxicații cu substanțe psihotrope. În primul trimestru al
acestui an, s-au înregistrat două astfel de cazuri. Cele mai multe cazuri înregistrate au fost în anul 2019, în număr
de 37.
”Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor şi tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.
Se estimează că, în 2020, în Uniunea Europeană au avut loc cel puțin 5 800 de decese prin supradoză în care au fost implicate droguri ilegale – o rată estimată a mortalității cauzate de supradoze de 16,7 decese la un milion de persoane pentru populația adultă. Majoritatea acestor decese sunt asociate cu politoxicitatea, care implică de obicei combinații de opioide ilegale, alte droguri ilegale, medicamente și alcool”, arată DSP Hunedoara.
În România, conform raportului elaborat de Agenția Națională Antidrog (ANA) în anul 2021, la nivel național, 2484 de persoane au beneficiat de servicii medicale de urgență în urma consumului de substanțe psihoactive, aproximativ jumătate dintre solicitări fiind înregistrate pe fondul consumului de droguri ilicite și s-au înregistrat 25 de decese direct asociate consumului de droguri.
Monika BACIU