Actualitate

10 milioane de țigări confiscate. O parte erau în Hunedoara

M ascații au descins, în această dimineață, la 33 de adrese, în mai multe zone din țară, inclusiv în județul nostru. Au fost căutați cei care comercializează țigări de contrabandă, un grup infracțional cercetat acum și
pentru spălare de bani. Aproape 10 milioane de țigări au fost găsite, iar acestea proveneau din Ucraina sau Republica Moldova.

Mascații au vizat 33 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Suceava, Hunedoara, Maramureș, Teleorman Dolj și Timiș, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, aderare la un grup infracțional organizat, contrabandă, contrabandă asimilată și spălare a banilor.
Grupul infracțional era format din cetățeni ucrainieni și români, care, încă de la finele anului trecut, introduceau în țară, comercializau și transportau cantități importante de țigări, atât pe teritoriul României, cât și pe cel al Uniunii Europene.
Țigaretele achiziţionate din Ucraina și Republica Moldova ar fi fost încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării (cetăţeni ucraineni), fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (bomboane, dulciuri etc.), iar, după introducerea în România, ar fi fost transportate către depozite intermediare (deținute de membrii grupării care s-ar fi ocupat de comercializarea țigaretelor), descărcate, reîncărcate în alte vehicule și transportate către alți clienți.
Țigaretele ar fi fost introduse în România prin puncte de trecere a frontierei din județele Suceava și Tulcea, fie cu titlu de import, sub paravanul altor mărfuri legal transportate, destinate unor societăţi din România, fie în regim de tranzit către ţări din afara spaţiului comunitar.
Segmentul intern al grupului infracțional, format din cetățeni români, ar fi avut ca principale atribuții identificarea și punerea la dispoziție a unor spații necesare pentru transbordarea țigaretelor din automarfare și depozitarea lor temporară în condiții de maximă securitate, precum și identificarea unor clienți cu posibilități de distribuție semnificativă.
În cursul investigațiilor, au fost realizate prinderi în
flagrant delict și efectuate percheziții domiciliare, în urma cărora au fost confiscate aproximativ 10 milioane de țigarete provenite din contrabandă.
Audierile urmează să se desfășoare la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
Diana Mitrache