“Asistam la un atac fara precedent asupra fiintei nationale. Am ajuns sa ne situam la un nivel similar celui de acum 46 de ani, iar de 22 de ani nu facem altceva decat sa ne falimentam” – Calin Georgescu, director executiv al Institutului de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare.
In ultimii zece ani populatia Romaniei s-a diminuat cu 2,6 milioane de oameni, ajungand la situatia dezastruoasa in care nivelul demografic din prezent este similar celui inregistrat in urma cu 46 de ani, de 19 milioane de locuitori, potrivit Institutului de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare (IPID).
Unul dintre motivele care alimenteaza scaderea continua a numarului populatiei din Romania este rata mica a fertilitatii totale de 1,4 copii la o femeie, rata ce s-a mentinut din anul 1994 si pana in prezent.
“Asistam la un atac fara precedent asupra fiintei nationale. Am ajuns sa ne situam la un nivel similar celui de acum 46 de ani, iar de 22 de ani nu facem altceva decat sa ne falimentam. Rata natalitatii este cu 3% mai mica fata de cea a mortalitatii si daca statul nu va actiona in consecinta, ne asteapta un viitor sumbru”, a spus saptamana trecuta Calin Georgescu, director executiv al IPID in cadrul lansarii volumului “Drama noastra demografica- Populatia Romaniei la recensamantul din octombrie 2011”, scris de directorul Centrului de Cercetari Demografice, Vasile Ghetau, conform ZF.
Potrivit sociologului Septimiu Chelcea, cu toate ca depopularea Romaniei se afla la un nivel ingrijorator, rata fertilitatii fiind insuficienta pentru a asigura inlocuirea populatiei, tara noastra nu este singura aflata in acest impas. El spune ca intreaga Europa se confrunta cu deficitul inlocuirii populatiei.
“In nici o tara din Europa nu se asigura acest transfer, din cauza dorintei scazute a oamenilor de a mai face copii.
Feritilitatea a devenit un comportament rational. In prezent, cei care se gandesc sa devina parinti privesc acest aspect prin prisma relatiei cost-beneficiu. Si nu neaparat din punctul de vedere al costului copilului, ci al calitatii acestuia. La ce scoli sa ii dea, ce fel de educatie sa le ofere, cu ce sa ii hraneasca, toate acestea sunt elemente pe care ei le iau in calcul atunci cand iau decizia de a avea un copil”, a adaugat sociologul Chelcea.
Un al doilea factor important in scaderea populatiei din Romania este reprezentat de numarul mare de emigranti.
In urma datelor recensamantului realizat in octombrie anul trecut, numarul persoanelor care au domicilui stabil de cel putin 12 luni ajunge la 2,3 milioane.
“Implicatiile demografice viitoare ale celor 2,3 milioane de romani aflati in strainatate si inclusi in populatia stabila a tarilor respective nu pot fi neglijate”, scrie Vasile Ghetea in volumul sau. O astfel scadere a numarului populatiei va duce la modificarea tuturor indicatorilor economici si sociali care iau in considerare aceste date, precizeaza ZF.
Produsul intern brut, datoria externa pe cap de locuitor, consumul de bunuri si servicii, rata infractionalitatii, cea a cheltuielilor cu protectia sociala sau a analfabetismului vor suferi schimbari majore in urmatorii ani.
Ileana Firtulescu