Mii de oameni au urcat în munte, în Poiana Muierii, de ziua Sfântului Ilie. A fost o zi de sărbătoare, pe care oameni veniți din toate colțurile țării au celebrat-o la schitul din munte. Acolo va fi ridicată o mănăstire, pe un loc sacru, un loc pe care maica Ioana, arhitectă de profesie, îl va înnobila, păstrând elementele specifice locului.Din 1484 se întâlneau, în poiana Muierii, momârlanii, poienarii, barabele. Acum vin și turiștii curioși, care au început să înțeleagă frumusețea tradițiilor.
Nedeia organizată în Munții Șureanu, la confluența județelor Hunedoara, Alba și Vâlcea, este una dintre primele nedei din istoria acestor adunări câmpenești. În munte, totul a început cu o slujbă la Schitul cu hramul Sfântului Ilie, un loc încărcat de istoria veche a acestui loc. Aici am găsit-o și noi pe maica Ioana.

„Este un loc deosebit și și pe noi ne uimește felul în care ne simțim cuprinse de acest loc și de comunitate. Noi suntem aici, fizic, abia de anul trecut, dar încărcătura spirituală a locului ne responsabilizează foarte tare și să știți că suntem foarte grijulii în ceea ce privește lucrarea și misiunea noastră aici. E un loc care delimitează administrativ Hunedoara, Alba și Vâlcea, dar sunt oameni care vin din Sibiu, sau Gorj”, ne-a spus maica Ioana, stareță.


Locul este unul special, pe care fiecare îl simte așa cum știe, însă oamenii locului ne-au spus și nouă povestea lor. „Nu am cuvinte, am lacrimi în ochi. Am început prima dată în Sterminosu, dar e ceva de vis aici, un vis al nostru, al crescătorilor de oi. Primăria și alții care se ocupă și au de gând să facă mănăstirea, fac ceva ce nu pot exprima în cuvinte. Au făcut altarul de vară, că de acolo au început totul. Eu am reparat Troița, că era ruptă și rezemată de un Brad. Am betonat-o și uite că de la asta, la ce s-a ajuns. Au venit poienarii seara, oameni de 87 de ani și ne-au întrebat ce facem? Stână facem! Eu fiind copil, am știut de niște cruci de lemn, acolo, dar timpul le-a distrus, fiind de lemn. Acum va fi visul împlinit: vom avea mănăstire, în acest munte sfânt”, a spus Petru Tiric, unul dintre cei care coordonează acum comunitatea crescătorilor de oi. „În 2011, am decis să urcăm sus, la munte, în Poiana Muierii și să readucem la viață această nedeie frumoasă”, l-a completat și Constantin Cigmăian, coordonatorul Ansamblului Junii Petrileni, cel care îl însoțea în poiană.


În munte a ajuns și unul dintre profesorii de la Arhitectură ai maicii Ioana, cea care păstorește acum acest loc. A venit cu sfaturi și pentru că crede în ceea ce va putea face aici comunitatea de măicuțe.
„Maica mi-e ucenică și arhitectă și a lucrat în atelierul meu și mă bucur foarte mult că a ales această cale și acest loc mirific unde poate ieși o mănăstire, la cota 1.700 și fizic și spiritual. Poate deveni un reper în arhitectură. Sigur, ea vrea să facă o mănăstire cu specific al ținutului, din lemn și să sperăm că va avea succes. Locul este extraordinar”, a spus prof. Dorel Cordoș, arhitect.


De Ziua Sfântului Prooroc Ilie, mii de oameni au urcat în Poiana Muierii și au asistat la slujba oficiată de un sobor de preoți. Și tot aici, o mare parte dintre ei au ales să se spovedească, în aer liber, așa cum făceau mereu înaintașii lor. „În acest loc special, deosebit, cu depuneri de memorie străveche, se propune înălțarea unui așezământ monastic, care să se potrivească și cu numele locului Poiana Muierii, a femeii și acest așezământ monahal va fi însuflețit și înnobilat de sobor de măicuțe, care să ducă mai departe memoria și să adauge alte straturi de memorie în acest loc”, a spus preotul Ioan Bizău, prof facultatea de Teologie Ortodoxă, Cluj, care a oficiat slujba alături de un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei: „Să ne gândim la faptul că în viața aceasta, când uităm de Dumnezeu, ne coborâm la cele materiale, trecătoare. Cei care s-au apucat de lucru la Turnul Babel se spune că au plecat de la Răsărit, adică de acolo de unde vine lumina și binecuvântarea. Au plecat către Apus, la loc șes, unde viața este mai ușoară, unde au construit cărămizi, cu care este mai ușor de lucrat decât cu piatra de munte, dar, în același timp, sunt și mai slabe calitativ”.


Nedeia a fost organizată cu sprijinul administrației locale de la Petrila, iar mii de credincioși au venit aici, pentru a participa.
Vasile Jurca, primarul orașului Petrila:
„Am dat în folosință cele 4 hectare unde urmează să se construiască mănăstirea de maici și ne bucurăm că aici, continuarea tradiției, în muntele din Poiana Muierii se face și prin această mănăstire. Cred că este de datoria noastră să ducem tradițiile mai departe, pentru că, de sute de ani, aici se întâlneau oamenii”
Adrian Iovi, primarul comunei Poiana Sibiului:
„Fiecare județ al țării acesteia frumoase, are o poiană frumoasă. Și Sibiul are localitatea poiana Sibiului și acolo sunt eu primar și sunt recunoscător. La fel și județul Hunedoara are o poiană: Poiana Muierii. Și, fără să se supere domnul primar aș putea să spun că nu e doar a județului Hunedoara, ci a tuturor. Un loc încărcat de poveste și istorie a crescătorilor de oi, un loc minunat și binecuvântat de Dumnezeu”
Tradiția a fost dusă mai departe și în acest an, de miile de oameni care au urcat la munte și au gustat din bucatele pregătite pe pirostrii, în munte, de ciobanii vremii. Apoi, cu toții s-au desfătat cu muzică autentică, de la noi.

Diana Mitrache

 

 

De admin