Mai mulți copii din Lupeni, Simeria și Uricani și-au propus să renunțe la plastic și să devină mai prieteni cu mediul înconjurător. I-am găsit și noi la Lupeni, acolo unde au inițiat un flas mob pe care l-au intitulat „Iulie fără plastic”. Acțiunea acestor copii face parte dintr-un proiect în care copiii devin conștienți că folosesc prea mult plastic zilnic, iar acest lucru dăunează mediului înconjurător. Programul este inițiat de Asociatia Mai Mult Verde în colaborare cu Cu Apele Curate, fiind un proiect de vacanță. „Ne-am propus un iulie fără plastic, un proiect amplu, la nivel național, cu apele Române și în parteneriat cu prietenii noștri de la Asociația Copii pentru Viitor. Ei sunt în vacanță, dar sunt dornici să ia parte la activități și astăzi am încercat să facem un flash mob prin care să atragem atenția că am putea să folosim mai puțin plastic”, a spus Gianina Blăjan, coordonatoarea proiectului, la Lupeni.


„Iulie fără plastic” nu este doar o temă de vară, ci un mod de a construi un viitor cu mai puține deșeuri, iar despre asta, copiii sunt acum conștienți. Așa că, în centrul municipiului Lupeni au scris cu cretă IULIE FĂRĂ PLASTIC și au dansat în jurul acestui slogan. „A fost o activitate foarte frumoasă și ne-a plăcut. Am fost mulți copii și am venit chiar dacă e vacanță. Este luna fără plastic și credem că este important să excludem plasticul și să îl reciclăm”, a spus unul dintre copiii care au participat la flash mob, în Lupeni.
„Am făcut această activitate pentru a încuraja oamenii să nu mai folosească atât de mult plasticul și să folosim cât mai multe lucruri care nu conțin plastic. Și nu doar în luna aceasta, ci în orice lună. Cred că folosim plastic aproape mereu și cred că orice produs conține plastic”, a adăugat o altă copilă.
La finalul acestui proiect, copiii vor realiza inclusiv hărți cu locurile unde sunt sursele locale de apă potabilă, pentru a încuraja folosirea sticlelor de plastic reutilizabile, vor lua parte la ateliere de reciclare creativă, iar obiectele de plastic vor deveni obiecte de ornament. Și vor cere ajutor unor specialiști, pentru a determina cantitatea de microplastic din apă, toate fiind pași mici, spre un viitor curat și nepoluant.

Diana Mitrache

 

De admin