Ziua națională a donatorului de organe se sărbătorește anual pe 16 iulie. Scopul este de a încuraja pacienții care se află pe listele de așteptare, dar și de a mulțumi persoanelor și familiilor care au acceptat donarea. În această săptămână, o fetiță de doar 10 ani a primit o inimă de la un donator, fiind al doilea transplant cardiac într-o săptămână, precizează Agenția Națională de Transplant.
„Daria are o inimă nouă. Un nou început, o nouă șansă la viață. (…) De mai bine de un an, o ținea în viață un dispozitiv de asistare circulatorie (LVAD), care i-a fost sprijin neobosit în lupta cu o inimă obosită. A fost un drum lung, greu, presărat cu speranță, așteptare și multă putere. Miracolul a venit sub forma unui gest de neimaginat, din partea unei familii copleșite de durere. Donatorul, un băiețel, victimă a unui tragic accident rutier, a devenit salvatorul Dariei și al altor copii care aveau nevoie disperată de o șansă la viață. În pofida unei suferințe imposibil de cuprins în cuvinte, părinții acestui copil au avut tăria și generozitatea de a spune „da” donării de organe – o decizie care a luminat întunericul din alte suflete”, a scris medicul Horațiu Suciu.
Echipa de chirurgi ai Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș s-a deplasat la București, acolo unde a fost realizată prelevarea cordului.
Cu ajutorul unui elicopter militar, inima a fost adusă în cel mai scurt timp la Târgu Mureș, unde a fost transplantată într-o intervenție complexă care a durat aproximativ 5 ore. „Suntem profund recunoscători familiei donatorului, eroilor în halate albe și tuturor celor care au făcut posibil acest miracol. În fața durerii, alegerea lor de a dărui viață este o lecție despre umanitate, despre lumină și speranță. În această zi, în tăcerea profundă a unui adio, o inimă a început să bată din nou — pentru Daria”, a mai scris medicul Horațiu Suciu.
Potrivit celor de la Agenția Națională de Transplant, „în ultimele zile, echipele medicale au realizat 5 intervenții de prelevare de la donatori aflați în moarte cerebrală. Prin altruismul familiilor acestora, 16 pacienți au beneficiat de transplanturi de organe și au primit o nouă șansă la viață”.
Diana Mitrache