Conducerea Societății Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ) a transmis astăzi o serie de clarificări ferme în legătură cu cele două avarii electrice distincte produse în data de 7 iulie, la Sucursala Electrocentrale Paroșeni și la Exploatarea Minieră Lupeni. Reacția oficială vine în urma unor informații vehiculate în spațiul public, pe care reprezentanții companiei le consideră „nefondate și dezinformatoare”.
Avaria de la SE Paroșeni: efecte extinse și măsuri rapide
Potrivit CEVJ, prima avarie s-a produs în jurul orei 12:50, la celula T51 din secția generală a SE Paroșeni, generând o întrerupere completă a serviciilor interne ale termocentralei și afectând indirect alimentarea cu energie electrică a trei dintre cele patru exploatări miniere din cadrul societății: Lonea, Livezeni și Vulcan. În subteran se aflau în acel moment 123 de persoane.
Deși toate unitățile miniere sunt echipate cu sisteme de dublă alimentare electrică, siguranța personalului a impus evacuarea completă a minerilor, după decuplarea ambelor linii. Activitatea a fost reluată treptat, în urma verificărilor efectuate de echipele de salvatori.
„Facem precizarea că, în lipsa alimentării cu energie electrică, există metode alternative de evacuare, prin puțurile verticale. Toate procedurile interne de urgență au fost respectate întocmai”, se arată în comunicatul semnat de directorul general Eduard Aurelian MIJA.
Pentru a clarifica circumstanțele producerii avariei, CEVJ a solicitat o expertiză tehnică extrajudiciară la INSEMEX Petroșani și ICMET Craiova. De asemenea, se ia în calcul o expertiză judiciară și sesizarea organelor de anchetă pentru posibile nereguli.
Incident separat la EM Lupeni, în aceeași zi
În aceeași zi, la ora 19:00, o nouă decuplare a afectat Exploatarea Minieră Lupeni. De această dată, incidentul a fost provocat de o avarie la operatorul zonal de distribuție electrică, fără legătură cu defecțiunea de la Paroșeni. Activitatea fusese deja reluată parțial, iar 24 de persoane se aflau în subteran în momentul opririi curentului. Ele au fost evacuate în siguranță, iar lucrul în subteran a fost reluat după miezul nopții, în jurul orei 01:00.
Despre generatoare și alimentarea de rezervă
Reprezentanții CEVJ recunosc că până acum nu s-au confruntat cu o situație de tip „blackout” care să afecteze simultan ambele linii de alimentare electrică. Totuși, subliniază că sistemele de rezervă funcționează conform normelor de securitate minieră, cu timpi de comutare sub 15 minute – mult sub pragul de 30 de minute care definește o avarie în documentația tehnică internă.
„Exploatările miniere au în prezent sisteme robuste de alimentare alternativă. La Lupeni, de exemplu, există trei linii separate de alimentare din partea operatorului regional PPC”, a declarat Dan Marinescu, președintele Consiliului de Administrație al CEVJ.
Concluzii și angajamente pentru viitor
Conducerea CEVJ insistă că nu au fost încălcate procedurile de siguranță, iar toate deciziile luate au avut ca obiectiv principal protejarea vieții și integrității lucrătorilor. Raportul preliminar privind avaria de la Paroșeni a fost deja transmis Ministerului Energiei, iar măsurile definitive vor fi adoptate după finalizarea anchetei tehnice.
„Rolul Consiliului de Administrație este de a interveni când apar disfuncționalități sau când viața oamenilor este pusă în pericol. Tocmai de aceea am tratat cu maximă seriozitate cele două incidente și am solicitat măsuri clare acolo unde este cazul”, a adăugat Dan Marinescu.