Într-o perioadă în care în Dunăre se văd epavele navelor scufundate în timpul celui de al Doilea Război Mondial, din cauza secetei, oficialii din Valea Jiului dau asigurări că avem rezerve de apă. Cursul Jiului este, însă, la jumătate din debitul obișnuit. Epavele navelor care s-au scufundat în Dunăre sunt vizibile, din cauza nivelului scăzut al apei. Este o premieră, spun specialiștii, iar seceta a generat grave probleme în zone apropiate Văii Jiului, din Gorj. La noi, însă, apele sunt scăzute, dar nu se pune problema restricțiilor din cauza secetei.


„Am văzut și eu imagini. Suntem pe un fond deficitar la nivelul întregii țări și aș spune tot bazinul estic al Europei. La noi, acasă, nu stăm chiar rău. Stăm mult mai bine decât alte zone, dar nu cum ar trebui să fie. Un debit mediu anual pe Jiul de Vest este 10m multianual. Noi avem acum în jur de 5. Pe Jiul de Est, debitul mediu multianual este de 6-7, acum avem în jur de 3. Suntem la jumătate de cum ar trebui să fie”, spune Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Nu sunt probleme în ce privește alimentarea cu apă, ne dau asigurări cei de la Apele Române, iar asta și pentru că la noi a mai plouat.
„ Săptămâna trecută, am avut precipitații în zona Bărbăteni, când, timp de 14 zile, a plouat peste 100 l/mp. În zona de Est a fost mai puțin. Dar avem debite destul de mari și Jiețul are cam 1mc/s, deși, până acum, era deseori secat”, mai spune Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu
În județele Olteniei, situația este deja critică. De exemplu, în Dolj nu a mai plouat din 8 iunie, iar temperaturile ridicate de peste 30 de grade Celsius au accelerat uscarea solului. În județe precum Gorj și Constanța, comunitățile locale primesc apă cu porția, fiind nevoite să-și gestioneze consumul cu mare grijă. În Runcu, Gorj, nivelul apei a scăzut atât de mult încât alimentarea se face doar pe câteva ore seara, pentru a permite localnicilor să-și facă rezerve.

Diana Mitrache

 

De admin