Minerii scot cărbune, în timp ce energeticienii caută soluții, din cauza avariei de la Paroșeni. Stocurile de huilă cresc și ele sunt depozitate în curtea termocentralei. Situația este acum gestionată, așa încât pierderile să fie cât mai mici. Asta, deși termocentrala tocmai începuse să furnizeze energie, în momentul producerii avariei.

Termocentrala Paroșeni era gata să furnizeze energie în Sistemul Energetic Național. A reușit asta mai puțin de 10 minute, după care s-a produs avaria. Așa că acum, minerii dau cărbuni, iar stocurile sunt depozitate și supravegheate, în curtea termocentralei Paroșeni. Asta, pentru a nu exista pericol de autoaprindere.
„Noi aveam cam 40 de mii de tone de cărbune în stoc și speram să funcționăm vreo 3 săptămâni, deși, în această perioadă, prețul nu este destul de mare la energie. Minele vor scoate cărbune în continuare. Puterea calorică este destul de mare acum, la unele exploatări miniere”, afirmă Dan Constantin Marinescu, președintele CA, al CEVJ
„Și mina Livezeni dă producție, iar cantitatea de cărbuni în depozit va spori considerabil. Calitatea cărbunelui de la Livezeni este foarte bună, ceea ce înseamnă un risc de autoaprindere și acolo, pe haldă”, declară Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele
O avarie a cărei cauză nu a fost identificată, a oprit funcționarea termocentralei Paroșeni, la începutul acestei săptămâni. În aceste zile se lucrează la repunerea în funcțiune a producătorului de energie de la noi. Sistemul energetic se bazează pe cărbuni, doar în proporție de maxim 11%, iar toată energia este produsă de Complexul Energetic Oltenia.
Diana Mitrache

De admin