Proba scrisă a examenului național pentru definitivare în învățământ – sesiunea 2025 – s-a desfășurat pe 8 iulie, în județul Hunedoara, în centrul de examen organizat la Liceul cu Program Sportiv „Cetate” din Deva.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, au fost așteptați să participe 148 de candidați, înscriși la 34 de discipline, dintr-un total de peste 156 de candidați înscriși inițial. Accesul la examen a fost permis doar candidaților care îndeplineau cumulativ condiții stricte, printre care un stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativele „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul școlar în curs și note minime de 7 la inspecțiile de clasă și evaluarea portofoliului profesional.
Cele mai numeroase înscrieri s-au înregistrat la învățământul preșcolar în limba română (32 candidați), învățământ primar în limba română (21 candidați), educație fizică și sport (11 candidați) și consiliere psihopedagogică (7 candidați).
Evaluarea lucrărilor se va face digitalizat, în centre stabilite la nivel național, iar primele rezultate vor fi afișate pe 15 iulie, atât în centrele de examen, cât și online. Candidații nemulțumiți pot depune contestații în zilele de 15 și 16 iulie, fie fizic, la centrele de examen, fie online, prin e-mailurile comunicate oficial.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 21 iulie și vor fi validate prin ordin de ministru în intervalul 24 iulie – 14 august 2025.
Pentru a promova examenul, cadrele didactice trebuie să obțină o medie minimă de 8. Promovarea conferă dreptul de practică în învățământul preuniversitar, marcând trecerea din postura de debutant către o etapă superioară de profesionalizare. Examenul poate fi susținut fără taxă de cel mult trei ori.
Monika BACIU