După explozia transformatorului de la Termocentrala Paroșeni prima problemă care s-a pus a fost cea a personalului de aici. Liderii de sindicat cer să nu fie trimiși în șomaj. Iar cei din Consiliul de Administrație spun clar că nu au de gând nici să închidă, nici să vândă termocentrala, ci doar să o repună în funcțiune.
La termocentrala Paroșeni urmează să ajungă experți în energie, pentru a stabili cauzele avariei. Vor fi apoi reparațiile. Dar, până atunci, angajații nu pot lucra. Așa că liderii de sindicat cer să nu fie trimiși acasă.
„Am primit asigurări că angajații de la Termocentrala Paroșeni vor fi distribuiți așa încât să nu fie nevoie de șomaj tehnic, sau trimitere acasă a oamenilor și că ei vor acționa cât mai rapid pentru repunerea termocentralei la condițiile de bază. Ei vor lucra în interiorul termocentralei, pe programe bine stabilite, pentru reabilitarea și îndepărtarea avariei”, declară Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele
Avaria a oprit total activitatea de producere a energiei de la Paroșeni, iar multe voci spun acum că aceasta ar urma să se închidă. Nu sunt viabile alternativele pe gaz, deși pe acolo trece conducta BRUA, ori pe apă de la barajul Baleia, ci doar mici pași către un parc fotovoltaic.
„Avem deja un studiu făcut pe parcul fotovoltaic . Așteptăm și noi o cale legală de a face rost de banii pentru studiul de fezabilitate pentru centrala pe gaz. Este tot ce putem face, pentru că noi nu avem bani să facem o centrală de la zero. Încercăm să facem ca la CEO, un parteneriat public privat, dar asta nu înseamnă că se vinde termocentrala. Am văzut că suntem acuzați că o vindem”, afirmă Dan Constantin Marinescu, președintele CA al CEVJ.
Diana Mitrache