Este un tânăr profesor de istorie din Lupeni, dar a reușit să câștige încrederea celor de la Ministerul Educației și acum este coordonator al grupului de lucru care realizează manualele după care vor învăța elevii în anul școlar care urmează. Este nimeni altul decât Florin Ghețău.
Elevii din gimnaziu, ori chiar de la liceu, vor putea studia istoria, după manuale create chiar de un profesor din Valea Jiului. A gândit un manual pe gustul tinerilor, atractiv și adaptat noilor cerințe, gândindu-se la ceea ce vor copiii din ziua de azi și așa a ajuns să fie coordonator al grupului care a scris manualele. Florin Ghețău este din Uricani și predă la Școala Gimnazială nr 3 din Lupeni, iar pasiunea pentru istorie l-a făcut un bun dascăl, apreciat și de cei din Ministerul Educației.
„Sunt coordonatorul a două manuale care au apărut sub egida Editurii Didactice și Pedagogice în anul școlar curent. S-a organizat o licitație pentru realizarea manualului de clasa a VIII-a – „Istoria Românilor” și „Istoria Comunismului din România”, clasa a XII-a zi și a XIII-a seral. Este o disciplină nou-introdusă, în contextul actual extrem de necesară, pentru că permite societății actuale să înțeleagă excesele regimului totalitar din România, din perioada 1945-1989”, declară prof. dr. Florin Ghețău, profesor de istorie.
Așa că a creat manuale special adaptate zilelor noastre, căutând, așa cum ne-a spus, precum arheologii, izvoare și dovezi cu care să convingă cel mai bine elevii, la clasă. Și tot la clasă, profesorul Florin Ghețău ne spune că folosește toate metodele moderne de predare-învățare.
„Manualele, pe lângă varianta letrică, le avem și în format digital. Avem și 3 tipuri de AMII – așa se numesc ele. AMII Static, adică, avem o iconiță și imaginea din manual, care este redusă, devine mare și putem observa toate detaliile. Avem AMII Interactiv, adică mici jocuri, prin care copiii pot să facă jocuri prin care pot să înțeleagă mai bine anumite fenomene și să își însușească acele competențe necesare. Și mai avem și AMII Animat, adică mici filmulețe prin care explicăm anumite lucruri, în plus, față de ceea ce prevede manualul în format tipărit. Toate acestea pot fi văzute cu ajutorul tehnologiei pe care o avem, table SMART, video- proiectoare, grație investițiilor care s-au făcut cu sprijinul direct al UE în școlile din România”, mai spune prof. dr. Florin Ghețău, profesor de istorie.
În elaborarea noilor manuale, pe care profesorul din Lupeni le coordonează, și-au adus aportul și profesorii: Alina Bratu, Olenca Ghețău, Liviu Lazăr și Roxana Gabriela Szakacs, toți profesori din județul Hunedoara. Manualul devine astfel un ghid prietenos, din care copiii pot învăța cine sunt străbunii, ce a însemnat România, pot urmări hărți, ori dovezi, pentru că istoria se face cu dovezi.
„Istoria trebuie văzută ca o poveste, dar nu orice fel de poveste, că altfel ar fi literatură. Iar diferența între istorie și literatură este că noi încercăm să atingem adevărul. Încercăm, nu înseamnă că și reușim întotdeauna. Adevărul este greu de găsit, iar istoria trebuie reconstituită”, susține prof. dr. Florin Ghețău, profesor de istorie.
Diana Mitrache