Un muzeu al satului, mii de oameni, olari, momârlani, oameni din sat, de pe munte, de la oraș, mâncare tradițională, muzică și voie-bună. Așa a fost duminica Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în estul Văii Jiului, la Jieț.
Satul autentic a creat atmosfera de altă dată, iar olarii au fost primii care au ajuns aici, cu noaptea în cap. Au tocat, au pregătit bucatele și au pus oalele la foc de lemne. Așa că, în scurt timp, valea s-a umplut de mirosul îmbietor al mâncării tradiționale. „Ieri am pregătit varza, carnea, păsatul l-am spălat, cernut. Facem mâncarea noastră, cu carne, varză, îingredientele necesare. Doar carne de oaie punem la ciorbă, varza și păsatul”, a spus Filimon Rus, olar, unul dintre cei care a pregătit masa. „Eu fac parte din comunitatea satului Jieț și am venit aici la cererea celor din Petrila, care, de anul acesta, au înființat nedeia de Sfântul Petru, la hramul muzeului satului. Noi ne ocupăm de gătitul mâncării. Avem varză, ciorbă de oaie și celebrul păsat”, a spus și Miorică Păducel, un alt olar, așa cum își spun cei pe care noi i-am numi bucătari.
Așa că toată lumea se așează la masă. Și cei mai mulți au spus că mâncarea este excelentă.„E foarte bună!”. „E cea mai bună mâncare”
Din respect pentru oamenii de aici, mulți s-au îmbrăcat în costume populare și au spus că sunt mândri că s-au născut în acest loc, unde costumele brodate cu fir negru sunt purtate la zi de sărbătoare. „Este foarte multă lume și acest fapt ne bucură, pentru că noi, momârlanii de aici, de la Jieț, reușim să ne punem în valoare portul popular, frumusețea lui și toată bogăția noastră. Eu sunt tare mândră că sunt momârlancă. Sunt mândră că sunt născută în satul Jieț și port cu mândrie portul nostru popular. El poartă, în fiecare cusătură, istoria și identitatea noastră. Nu este doar despre bucate alese, cântec, joc și voie-bună. Este despre poveștile care ne țin uniți și care ne învață să ne prețuim strămoșii”, a spus și Doinița Bălănesc, consilier județean.
Nedeile sunt mereu un prilej ideal de a nu lăsa ca tradițiile și obiceiurile să piară. Și asta au făcut toți cei care au venit pe Jieț, în satul creat special pentru astfel de momente unice. „Am creat acest spațiu pentru a păstra tradițiile momârlanilor din Petrila și pentru a organiza evenimente în acest spațiu. Suntem la primul eveniment care este de anvergură mare, chiar deacă este la prima ediție. Avem peste 1.500 de oameni.Au venit meșteșugari și producători, iar noi ne dorim să creștem, de la an la an, acest eveniment și, periodic, să revebim tot cu astfel de evenimente în acest spațiu”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Pe valea creată între munții din estul Văii Jiului au venit mii de oameni în cele două zile în care s-a ținut acest evenimenmt. S-au întâlnit cei din munte, cu cei de la oraș, meșteșugarii de aici, cu cei veniți de la Hațeg, până șla Gorj și lumea satului autentică și-a împăletit în acest loc obiceiurile. A fost un week-end cu mult soare și multă pasiune pusă în slujba celor ce au trecut în vizită, a celor ce s-au așezat la masă și au gustat din bucatele momârlanilor și a celor ce au venit să asculte muzică. „Este tocmai ce mi-am dorit. Valea Jiului s-a strâns în jurul acestui eveniment. S-a strâns în jurul momârlanilor de la Jieț, în jurul momârlanilor din estul Văii Jiului, într-o zi frumoasă, o zi a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care arată încă o dată, că Valea Jiului, atunci când vrea, poate fi om lângă om, suflet lângă suflet, trăind aceste minunate momente”, a spus și Ionuț Drăgotesc, unul dintre organizatorii acestui eveniment, alături de Primăria și Consiliul Local al orașului Petrila.
Cel mai așteptat moment al nedeii a fost cel în care toată lumea a fost invitată la joc și voie-bună. Pentru ei, special, a cântat Paula Hriscu: „Sunt pentru prima dată la Petrila, aici, la Muzeul satului. Oamenii sunt foarte faini, în sensul că au răbdare, stau în soare, se bucură și acest lucru este extrem de important pentru mine. Să știți că tatăl meu vitreg, Dumnezeu să îl odihnească, era momârlan și avea o poveste foarte frumoasă. Trăia într-un fel muzica și eu vreau să stau de pe o zi pe alta aici, c[ ]mi place locul. O să gust și din mâncarea de aici, că este tradițională și abia aștept”, a spus Paula Hriscu, înainte de a urca pe scenă.
Diana Mitrache