Sindicatele vorbesc despre dublă măsură în energie. Este dat ca exemplu modelul de la Mintia, unde o firmă privată are deja trasă țeava de gaz, în timp, la Paroșeni încă nici studiul de fezabilitate nu este făcut. Ministrul Energiei a dispus un plan și a numit un om pentru a-l pune în plan.
Se vorbește despre alternativa la cărbune, la Paroșeni, dar nu există nimic de pus în loc. Nici parcurile fotovoltaice nu sunt, ca la Gorj, nici hidrocentralele și nici alternativa pe gaz nu este nici măcar pe hârtie. Așa că sindicaliștii, care au fost la ministrul Energiei, au cerut eliminarea discrepanțelor.
„Vorbim de Tranziție Justă, dar la Paroșeni nu avem nici studiul de fezabilitate pentru grupul pe gaz, care este în programul de guvernare, dar vedem că, la Mintia, s-au tras 54 km de țeavă, pentru alimentarea cu gaz a unei companii care nu este în subordinea Ministerului Energiei. Din punctul nostru de vedere observăm un tratament necorespunzător ar celor care patronează această companie”, declară Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Ministrul Bogdan Ivan a numit un secretar de stat care să se ocupe de aceste studii.
„Am discutat demararea studiilor de fezabilitate pentru grupul pe gaz și parcurile cu panouri fotovoltaice. Domnul ministru l-a și însărcinat pe domnul Nițulescu (n.r. Casian Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei), să găsească calea legală pentru a demara aceste studii”, mai spune Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Liderii de sindicat au participat la București la o primă întâlnire cu noul ministru al Energiei și discuțiile s-au purtat și cu privire la alternativele la huilă.
Diana Mitrache