„Ziua porților deschise” la Sarmizegetusa Regia

S armizegetusa își deschide porțile pentru turiști. Vineri, 10 septembrie, între orele 09.00 – 20.00, vizitatorii care ajung în sit vor beneficia de tururi ghidate realizate de membrii colectivului de cercetare.

Cu acest prilej, vor fi prezentate și rezultatele cercetărilor arheologice din campania 2021, realizate cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. ”În cadrul unor tururi ghidate, colectivul de cercetare, considerabil extins prin prezenţa viitorilor arheologi, va prezenta vizitatorilor monumentele antice și rezultatele cercetărilor din acest an. Săpăturile arheologice au vizat drumul pavat cu lespezi de calcar, care făcea legătura între fortificaţie şi zona sacră. De asemenea, au fost extinse cercetările pe terasa a IX-a, unde campaniile recente au dus la descoperirea unui nou edificiu de cult cu arhitectură monumentală”, arată organizatorii. Intrarea și ghidajul oferit de specialiști sunt gratuite! În acest an, săpăturile arheologice au vizat drumul pavat cu lespezi de calcar, care făcea legătura între fortificaţie şi zona sacră. Totodată, au fost continuate cercetările pe terasa a IX-a, unde, în campaniile trecute, au fost descoperite urmele unui edificiu de cult cu arhitectură monumentală.
Ca element de noutate, în cadrul Zilei porților deschise, copiii și însoțitorii lor vor avea parte de o serie de activități interactive pregătite de echipa de la Fundația Mihai Eminescu Trust.
Evenimentul este organizat de Colectivul științific al șantierului arheologic „Cetățile Dacice din Munții Orăștiei”, Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca), Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Deva), Muzeul Județean Mureş (Târgu Mureș), Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Mihai Eminescu Trust (Sighișoara).
Monika BACIU