Ziua Internationalã a Persoanelor Vârstnice, o zi specialã pentru organizatiile Caritas

„Societãtile trebuie sã asigure cresterea calitãtii vietii pentru  persoanele în vârstã si respectarea drepturilor lor, pentru a putea trãi în demnitate. Sunt necesare sisteme de securitate socialã puternice care sã furnizeze servicii, sã asigure un standard adecvat de viatã si care sã promoveze solidaritatea între generatii”,  subliniazã Thoraya Ahmed Obaid, reprezentant ONU.
Ziua Internationalã a a persoanelor vârstnice este una specialã pentru organizatiile Caritas din tara si în consecintã si pentru programele  noastre din judetul Hunedoara. Nu putem uita faptul cã în programele noastre de zi sau rezidentiale, de îngrijire la domiciliu sau a persoanelor cu dizabilitãti mai mult de 10,000 vârstnici sunt parte integrantã din viata noastrã cotidianã în calitate de beneficiari. În acest moment festiv dorim ca si la Petrosani, Petrila, Simeria sã multumim acestora pentru rabdarea de care au dat dovadã si de întelegerea cu care ne-au întâmpinat.
De asemenea, Organizatia Caritas prin programele sale din judetul Hunedoara doreste sã sublinieze cã ultimul an a fost unul  dintre cele mai grele pentru programele sociale destinate persoanelor vârstnice, pentru noi dar si pentru ceilalti furnizori de servicii sociale adreate vârstnicilor. Programe de îngrijire la domiciliu si-au redus activitatea, centrele  rezidentiale au trebuit sã mãreascã contributiile apartinãtorilor, procedurile de contractare a îngrijirilor la domiciliu cu casa de asigurãri s-au schimbat, toate aceste conditii lãsând foarte multe persoane vârstnice fãrã grija, îngrijirea si atentia necesarã. Inevitabil, fiecare dintre noi suntem sau vom fi asimilati acestei  categorii de vârstã si ne dorim cu totii sã beneficiem de sistemul de securitate socialã care sã ne asigure un standard de viatã adecvat, asa cum de altfel spune si  motto-ul de mai sus.
Trebuie sã spunem însã cã azi, sunt vârstnici care sunt pãrãsiti de proprii copii, de comunitate, de sistemul de sãnãtate iar acestia nu au nici resursele necesare  si nici posibilitatea  de a fi ajutati. Se sting usor si nimeni nu bagã de seamã.
Pentru a crea si mai apoi dezvolta acest sistem social în care persoana vârstnicã, indiferent de statutul social este protejatã trebuie  ca o serie de factori sã conlucreze: autoritãtile publice locale si regionale, institutii de sãnãtate si de protectie socialã dar si comunitatea prin membrii sãi. Fie cã ajutãm un vecin vârstnic, fie cã aducem în atentia autoritãtilor cazurile  problematice, fie cã  suntem voluntari în  îngrijirea vârstnicului, nicãieri nu este mai potrivit proverbul “Cum îti asezi, asa dormi!”. Dacã realizãm curând cã felul în care ne îngrijim de cei sãraci si neputinciosi reprezintã dimensiunea valorilor noastre  comunitare de azi, avem o sansã de a construi un viitor mai luminos  pentru fiecare din noi.
Organizatia Caritas  va celebra “Ziua Internationalã a persoanelor vârstnice” alãturi de beneficiarii nostrii de la programul de îngrijire la domiciliu, alãturi de îngrijitori si membrii ai comunitãtii, printr-o micã masã festivã urmatã de posibilitatea de a realiza mici investigatii medicale (tensiune si glicemie) în data de 02 octombrie 2018 începând cu orele 10.00 la Casa Sf Varvara din Petrosani, strada E. Vãcãrescu nr 12.
Alexandru Kelemen