Z iua Internațională a Donatorului de sânge s-a desfășurat, în Valea Jiului, la Centrul EGAL al Crucii Roșii Române din Lupeni, acolo unde s-a organizat o caravană mobilă.

A fost un eveniment organizat de Primăria Municipiului Lupeni, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină a județului Hunedoara și Subfiliala de Cruce Roșie Lupeni. Iar la centrul de transfuzii din Petroșani au venit, ca de obicei tineri. Noi am găsit doi care au luat exemple de la părinții lor. Iar unul dintre ei era chiar așteptat de personalul de acolo, pentru că are o grupă de sânge rară. „Sunt donator activ de vreo doi, trei ani. Am ales ziua de azi și, întâmplător, am văzut că e Ziua Mondială a Donatorului de sânge. M-am luat după tata, care e donator de vreo 15 ani de zile și eu am 21 de ani și vreau să ajung ca el. Mai ales că am B negativ”, a spus unul dintre tinerii care a ajuns la Petroșani, alături de colegul său. „Eu am 20 de ani și am mai donat. Sunt un donator activ și le spun tuturor să vină, pentru că știu că este o criză acută de sânge în țară. Eu am AB pozitiv”, a spus și al doilea tânăr care a venit la Petroșani.
Iar medicii de aici spun că sunt încântați să vadă cât de mult vin tinerii. Asta, pentru că înainte veneau mult minerii, însă, tinerii par să perceapă această nevoie de a ajuta mult mai bine. „Astăzi avem o echipă la Lupeni, pentru partea de Vest a Văii Jiului. Îi așteptăm și pe cei consacrați, dar și pe tineri. Să știți că acum de o perioadă, de dinainte de pandemie, cred că vârsta celor care vin a scăzut mult. Preponderenți sunt tinerii între 18 și 30 de ani, care sunt cam 70% dintre donatori. Și noi observăm că sunt stimulați de profesorii lor din liceu și vin cu ei cot la cot”, ne-a spus dr Dana Popa, medicul de la Centrul de Transfuzii din Petroșani.
În fiecare an, la 14 iunie, țările din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge. Această zi a fost desemnată pentru a marca data naşterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge şi care, pentru reuşita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930.
Datorită descoperirii lui Karl Landsteiner sunt salvate anual, prin transfuzie, milioane de vieţi omeneşti, aflate în pragul morţii din cauza accidentelor de circulaţie, a unor boli, naşterilor cu probleme grave şi altor situaţii care necesită inervenţia terapeutică. Deocamdată nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui, donarea fiind singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge.
Sângele donat poate trata în fiecare an un milion de pacienți.
În Uniunea Europeană, în medie 7% din populaţie donează sânge. În România, există un număr mic de donatori raportat la cei din celelalte ţări ale U.E., numai 1,7% faţă de Danemarca 10%, Anglia 9%, Olanda 8%. 62 țări colectează 100 % din oferta lor de sânge de la donatori voluntari de sânge.
Diana Mitrache