Faptele bune se fac în linişte, cu gândul la cei care au nevoie de ajutor. Asta fac şi câţiva ziarişti din  nordul judeţului nostru, oameni care, nu sunt acum în linia I doar pentru că transmit din diverse puncte fierbinţi, ci oameni care ne dau lecţii de viaţă.
Sunt mereu în miezul evenimentelor, ne transmit live şi poate că publicul le ştie doar numele de pe o burtieră, ei fiind în spatele camerelor, ori a reportofoanelor, dar ştiu să fie de ajutor exact atunci când este nevoie de ei. Jurnaliştii Tiberiu Mariş, cameraman şi corespondentul DIGI 24 în judeţul Hunedoara, dar şi Amarildo Szekely, editor la UNUTV în Deva, au o poveste comună, ei fiind unii dintre cei mai importanţi donatori de sânge din judeţul nostru. De ce o fac? Ne spun chiar ei.
„Cred că am 110 de donări, dacă nu mă înşel. Cum am început? Înainte să plecăm în armată, ne  luau analizele de sânge şi nu ne spuneau că va fi pentru donare, că eram înainte de Revoluţie. Aveam un pic peste 20 de ani şi cineva venise să ne spună că ar trebui să donăm sânge. Nu prea ştiam. Am fost şi am donat câţiva, apoi a devenit obişnuinţă. De fapt, ceea ce m-a determinat să merg des este faptul că mi-a bătut o persoană necunoscută la uşă, cerându-mi să donez că are pe cineva care avea nevoie. M-am dus şi am aflat că am RH pozitiv, grupa Zero.

Sunt donator universal şi aşa am mers”, povesteşte Amarildo, care recunoaşte că nu prea se gândeşte că viaţa unui om depinde la un moment dat de ceea ce el consideră că este deja o rutină. I se pare firesc ceea ce face, dar are şi un mare regret, ca orice om care nu a fost ocolit de necazuri. „Fratele meu a murit în urmă cu 11 ani într-un accident şi eu nu am putut atunci să îl ajut. Atunci asta m-a determinat să donez din ce în ce mai des. Nu îi înţeleg pe cei carenu se duc, că îţi faci bine ţie, în primul rând”, mai spune Amarildo.
Tiberiu Mariş are o poveste la fel de frumoasă, iar ultima lui donare a fost acum, în plină pandemie.
„E simplu. Mănânci bine dimineaţa, iar dacă poţi, faci un pic de sport şi apoi, în jumate de oră e gata totul. Nu doare, iar dacă poţi, uite, ajuţi pe cineva care are nevoie. Eu fac asta din două în două luni, cam de doi ani de zile. Le recomand tuturor  celor care pot, să o facă, pentru că le face şi lor bine. Eu, mult timp, nu am mers fiindcă aveam impresia că trebuie să mergi dimineaţa pe stomacul gol. Prima dată când am fost, însă, exact asta a fost. Le-am zis că nu am mâncat, nu am băut şi cei de la centru au zis că nu aşa se face. Trebuie să mănânci, să bei cafea chiar e indicat, să bei apă şi apoi restul e ok. Dar alcool nu ar trebui să consumi. Îşi fac şi analizele şi e foarte simplu”, spune Tibi. El recunoaşte că s-a gândit de multe ori că atunci când cineva a avut nevoie, sângele lui a salvat poate o viaţă, el având o grupă mai specială. „Nu ştiam, dar am grupa sanguină A2, cu RH Negativ şi am înţeles că este o grupă mai rară şi, cu atât mai mult, e nevoie de ceea ce fac eu şi, când au nevoie, mă sună de la centru. Nu mai repede de două luni, intervalul la care am voie să donez”, a mai spus Tiberiu Mariş.
În Valea Jiului cei mai mulţi donatori sunt din rândul minerilor, oameni care s-au obişnuit să facă astfel de gesturi, dar am găsit la Centrul de transfuzii sanguine şi poliţişti şi pompieri, ori chiar primari din diverse localităţi.
Sunt gesturi absolut necesare şi acum, în plină pandemie, cei de la aceste centre chiar ne spun că este mare nevoie de sânge.
„Centrul de transfuzii nu s-a închis şi nu se va închide. Vor fi chemaţi donatorii vechi şi dedicaţi, în care avem foarte mare încredere. Pe această cale noi chiar vrem să îi chemăm. Le facem programări zilnic, pentru că trebuie să asigurăm cantitatea normală de sânge. Este nevoie şi va fi nevoie mereu”, a spus, în apelul său către donatori,  dr.. Constantin Gheorghiu, medic care verifică starea de sănătate a donatorilor la Centrul de transfuzii Petroşani.
Criza provocată de epidemia de coronavirus a împuţinat şi numărul donatorilor de sânge care vin să mai facă acest gest. Tocmai de aceea, cei din aceste centre îi asigură pe  oamenii ce doresc să facă astfel de gesturi că totul este steril, fiecare donator primeşte chiar şi mască de protecţie,
În toate centrele de donare există un punct de triere unde se măsoară temperatura, se investighează istoricul de călătorie, posibilul contact cu persoane infectate şi posibilele simptome ale infecţiei. Donatorii primesc măşti, se supraveghează dezinfecţia riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spaţiile de donare şi se asigură distanţarea optimă a donatorilor.
Nevoia de sânge nu se opreşte odată cu declanşarea pandemiei de coronavirus. Este foarte important ca  activitatea de donare de sânge să continue! Dacă nu aţi călătorit în afara ţării în ultimele 28 de zile, nu aţi intrat în contact cu persoane infectate şi nu prezentaţi simptome specifice infecţiei cu coronavirus, puteţi să donaţi.
Diana Mitrache
Ilie Pintea