Winkler: “Cu prilejul Zilelor Maghiare din judetul Hunedoara am trãit din plin diversitatea”

Cea de-a VIII-a editie a Zilelor Maghiare din judetul Hunedoara au reusit din nou, într-un cadru festiv, sã adune laolaltã comunitatea noastrã, care în acest fel a putut sã simtã din plin forta care decurge firesc din unitatea noastrã, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, luni, la închiderea festivitãtilor.
Cea de a VIII-a editie a Zilelor Maghiare din judetul Hunedoara a însemnat peste 60 de evenimente si manifestãri organizate timp de 11 zile în 11 localitãti. Motto-ul ales pentru acest an a fost ”Alege!”, subliniidu-se faptul cã publicul a putut sã aleagã dintr-un program interesant si variat la care dintre manifestãri sã participe.
”Anul 2017 în judetul Hunedoara este dedicat evenimentelor comunitare. Ne-am bucurat enorm cã am reusit sã implicãm în manifestãrile Zilelor Maghiare atât locuitorii oraselor, cât si pe cei ai satelor. (…) În judetul Hunedoara, comunitatea noastrã este tipicã pentru ceea ce noi numim o comunitate dispersatã în sudul Transilvanei, maghiarii fiind sub 4% din totalul populatiei judetului. Convietuirea si colaborarea noastrã cu comunitatea românã se bazeazã pe respectul reciproc care functioneazã atât la nivel individual, cât si la nivelul comunitãtilor. Pretuim acest respect reciproc si zilnic depunem eforturi pentru a-l pãstra si dezvolta. Consider cã este semnificativ faptul cã în fiecare localitate – oras sau sat – am sãrbãtorit în aceste zile împreunã cu membrii comunitãtii române”, a afirmat Iuliu Winkler.
Liderul UDMR Hunedoara si-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul primit în organizarea Zilelor Maghiare din partea comunitãtii maghiare din judetul Covasna si din partea localitãtilor înfrãtite din Ungaria, dar si pentru sprijinul din partea autoritãtilor locale din Hunedoara, Deva si Mãrtinesti. ”Pentru a supravietui, o comunitate dispersatã are nevoie de ajutor. Am întâmpinat cu mare drag oaspetii si artistii din Covasna si Ungaria. Ei sunt prietenii nostri care nu sunt prezenti în Hundeoara doar odatã pe an. Noi putem sã ne bizuim pe ei în fiecare zi si sã facem planuri de viitor”, a spus liderul UDMR Hunedoara. Potrivit acestuia, cu aceastã ocazie, a început strângerea semnãturilor în judetul Hunedoara pentru Minority SafePack sub motto-ul ”Nu esti singur! Un milion de semnãturi pentru diversitatea Europei”. ” Cu prilejul Zilelor Maghiare din judetul Hunedoara am trãit din plin diversitatea si am simtit cã nu suntem singuri”, a subliniat Iuliu Winkler.
Un moment special al Zilelor Maghiare l-a constituit decernarea Premiilor ”Barcsay Ákos”. În fiecare an, sunt evidentiate cu aceste premii trei personalitãti din comunitatea maghiarã hunedoreanã pentru munca lor exceptionalã în beneficiul comunitãtii.
”Comunitatea maghiarã din judetul Hunedoara este micã, tocmai de aceea este foarte important sã recunoastem si sã multumim pentru munca acelor personalitãti care lucreazã în beneficiul comunitãtii. Mã bucurã mult cã în fiecare an avem cui sã dãm premiile, ceea ce este un semn bun cu privire la viitorul comunitãtii maghiare din judet”, a adãugat liderul UDMR Hunedoara.
Anul acesta, Festivalul Renascentist la Castel, organizat de Asociatia Culturalã ”Dél-Erdélyért”, a sãrbãtorit cea de a 10-a editie în cadrul Zilelor Maghiare, aducând o atmosferã aparte manifestãrilor. Cu prilejul Zilelor Maghiare, publicul a putut sã aleagã dintr-o serie variatã de evenimente de la cele sportive, programele pentru copii, concerte, lansãri de carte sau expozitii. Echipa de organizatori ai Zilelor Maghiare a fost coordonatã de directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva, Kocsis Attila, aceasta beneficiind de sprijinul a 16 organizatii maghiare si biserici. Multumitã parteneriatelor media, Zilele Maghiare din judetul Hunedoara au devenit cunoscute si în afara judetului. De altfel, publicatia comunitãtii maghiare din judetul Hunedoara – Hunyad Megyei Hírmondó – va avea un numãr special dedicat acestei editii.
Zilele Maghiare din judetul Hunedoara nu s-ar fi putut desfãsura fãrã sprijinul Fundatiei Communitas, UDMR, Fondului ”Bethlen Gábor”, Departamentului pentru Relatii Interetnice, Consiliului Judetean Covasna, Centrului de Culturã al Judetului Covasna, Primãriilor Deva, Hunedoara, Mãrtinesti, Szombathely si Kecel, si al Directiei Judetene pentru Tineret si Sport.