Vorba lu` Buji / Mieluseii berbecutilor de altadata…

Pe vremuri, era un cantec de petrecere, care suna cam asa: „Astazi e duminica/Mama-i la biserica/Tata-i beat in carciuma/Ia-ma-n brate, strange-ma!”. Cum parintii mei au plecat demult Dincolo, iar despre strans in brate, la varsta asta, nici nu poate fi vorba, ce sa fac eu duminca asta, pana cand – fiind dezlegarea la peste – fierb sarmalele de-acasa (ha, ha, ha, ce-mi plac glumele mele)?

Altadata, mai mergeam la un meci de fotbal, cand in Valea Jiului mai era fotbal. Mai o bere, mai o samanta („Ia de floare, de dovleac, baietii, bomboane agricole, baietii!) mai la o caterinca, mai la un protocol cu arbitrii, in fine…

Acum, acum ce sa faci in sfanta zi de duminica? Unde te duci, unde te-ntorci, toata lumea face politica. Dai drumul la televizor, toti vorbesc despre deputatul ala, Boldea, care a taiat-o-n Congo, la safari, iar pe-aici toata lumea da-n fiert sa-l aresteze. Si nici macar n-a fost ales Bombo, ca sa fuga asta-n Congo!

… Cum stateam asa pe ganduri, un vechi amic imi spune ca sus, la Bradet, pe stadionul din Dealul Institutului are loc o competitie dedicata „fotbalistilor” de 10 – 12 ani. Zicea ca ar fi interesant sa-i vad pe naparstoicii astia care aspira la glorie.

Acum 30 – 40 de ani, cand nastea o femeie, se ruga „Fa-mi-l, Doamne, inginer”. Acum s-a schimbat: „Fa-mi-l, Doamne, fotbalist!” Daca-l intrebi pe unul care intra in clasa zero pregatitoare ce vrea sa se faca el cand o fi mare, iti raspunde sec „Vreau sa ma fac Messi!”

Cum fotbalul a devenit, in timpurile astea, religie, cum sa-i contrazici? Ce viata frumoasa. Sa mananci banii unui patron de echipa… Numai sa fi destept si sa nu ti-i manance tie pitipoancele…

Lasand gluma la o parte, ca unul care m-am ocupat multa vreme (si) de sport, apreciez faptul ca mai exista parinti care vor sa-si dea copiii la fotbal.

Miscarea, spiritul de echipa, o anume disciplina sunt lucruri care conteaza in devenirea (fizica si intelectuala) a unui copil. La fel de benefica mi se pare preocuparea unor cluburi, care folosesc fosti jucatori pentru a pregati grupe de copii. Este adevarat, se bucura si de sprijinul „logistic” al parintilor.

… Ca sa n-o mai lungesc, azi, duminica, ma duc la stadion sa-i vad pe „mieluseii” berbecutilor Militaru, Sedecaru, Henzel, Ghitan, Huza, Talvescu, Moldovan (Jiul), Homan, Stelescu, Gabriel Nitu (Stiinta), Corpadi, Bulgaru (Minerul Lupeni) si pe Puyol al lui Dan Petrescu (nu antrenorul ci Damian Anastasie, antreprenorul!).

La ora cand ziarul pleaca la tipar, competitia e in toi. Nu stiu cum o sa ma descurc (n-am mai scris despre fotbal de cand era lupul catel si Loredana Juglea era in clasa zero si visa sa ajunga Nadia Comaneci!) dar – in numarul de miercuri – va promit un amplu fotoreportaj de la aceasta competitie.

Macar in semn de recunoastere pentru parintii copiilor si pentru antrenorii lor. Hai ai nostri!

Mircea BUJORESCU

Un comentariu la „Vorba lu` Buji / Mieluseii berbecutilor de altadata…

  • 26 martie 2012 la 15:36
    Permalink

    Lasi tu carciuma pentru un meci?
    Se spune,pe bune ca la o anumita varsta exista adevarate schimbari in ale creierului.

Comentariile sunt închise.