Vor avea termocentralele cãrbuni?

Zilnic, la termocentrala Paroseni este nevoie de 1700 t de huilã, iar la Mintia 1800 t. Asa sunt fãcute acum calculele de minerii din Valea Jiului care spun cã este posibil ca toate sã functioneze normal, sã creascã  productia  de huilã în aceastã iarnã, iar primarul din Petrosani îsi pune baza tot în Complexul Energetic, ca sã furnizeze agent termic populatiei, dar si agentilor economici conectati încã la reteaua publicã.
Totul, însã, este în mâna minerilor care intrã sub pãmânt. „În ceea ce priveste aceastã iarnã, lucrurile au un traseu de urmat si sperãm sã si reusim sã realizãm ceea ce si-a propus conducerea companiei. Vorbim aici de mina Livezeni, care a pornit abatajul mecanizat ce dã acum cãrbune si eu cred cã si aici se poate mai mult. Urmeazã, de asemenea, pornirea unei noi capacitãti de productie la Vulcan si pornirea alteia la Lupeni. Si, de asemenea, urmeazã ca abatajul de la Lonea sã fie redeschis cât de repede se poate, desigur, dacã permite conditiile”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.
Si optimismul minerilor continuã cu calcule exacte, date ce indicã si probabilitatea de a importa huilã, una mult mai calitativã decât cea din Valea Jiului. „În momentul în care toate aceste capacitãti vor fi puse în functiune si ele vor da  cãrbune la potential aproape de maxim, ar trebui sã depãsim  productia de 2.200 – 2.300 t, lucru care ar fi suficient pentru Paroseni si Mintia, dar si cu o  completare din extern, care, în mod clar, va exista în aceastã iarnã”, mai spune Câmpean. La sistemul centralizat învechit si care cedeazã periodic, mai sunt acum aproximativ 700 de abonati la Petrosani. Nu sunt multi si  primarul de aici le spune oamenilor cã face toate demersurile ca agentul termic sã poatã fi furnizat, însã, nu îi sfãtuieste sã se bazeze doar pe asta. „E o problemã legatã de încãlzirea centralizatã. SC Termoficare este în faliment si se aflã în imposibilitatea de a distribui cãldurã. Am discutat cu prefectul si presedintele CJH. Am fãcut si o hârtie oficialã, cã e o situatie de urgentã, vine frigul si trebuie gãsitã o solutie prin care sã se furnizeze agent termic. Singurii care ar putea sã facã asta sunt cei de la CEH. Ei au zis cã vor analiza solicitarea pe care noi am trimis-o, asa încât, dupã discutiile cu lichidatorul, cã noi si Consiliul Local nu mai avem nicio putere la SC Termoficare, decizia fiind a lichidatorului. Lichidatorul si-a dat acceptul verbal si se poate gãsi solutia pentru a se furniza cãldurã, însã, asa cum am fãcut în fiecare an, le-am solicitat celor abonati sã îsi gãseascã si o altã sursã alternativã”, a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, singurul rãmas bransat la acest sistem de termoficare.
Asa stau lucrurile în Valea Jiului, unde deja temperaturile au si coborât la zero grade Celsius si toamna se instaleazã treptat.
Diana Mitrache

9 comentarii la „Vor avea termocentralele cãrbuni?

 • 23 septembrie 2019 la 19:35
  Permalink

  Nu vrem carbune din strainatate ! Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 • 23 septembrie 2019 la 21:13
  Permalink

  si daca nu vor avea tot vor functiona si vor da apa calda si caldura

 • 24 septembrie 2019 la 05:59
  Permalink

  Iar minti poporu’ , Campene ! Lonea e cu focu’ pe ei….50t , Livezeniul inca nu paseste cu mecanizatu’….350t , Vulcanu….1100t iar Lupeniul max. 100t . Piese de schimb , ioc ….personal putin ca numar si putin calificat , TRAIASCA MINERITU’ CA PARTIDU’ ! Era sa uit campene….ai uitat sa specifici cat costa carbunele de import si de unde banii ….iar petrosenenii daca vor caldura si apa calda sa-si puna centrale pe gaz . E un sfat de luat in considerare .

 • 24 septembrie 2019 la 14:50
  Permalink

  intrebarea este; vor avea hotelurile spalatoriile auto si multe garaje apa calda si caldura ?

 • 24 septembrie 2019 la 14:51
  Permalink

  Livezeniu cand va pasi se va opri din cauza focului s-au a metanului asa ca o dam la o parte

 • 26 septembrie 2019 la 10:50
  Permalink

  Termocentrala Paroseni are nevoie numai ea de 2400 t de carbune la 24 ore !!! deci despre ce vorbim ?

 • 26 septembrie 2019 la 10:54
  Permalink

  Ar trebuii luat in calcul acordarea unei ordonante cu plati compensatorii care sa fie acordata la liber si atunci se va termina cu toata mascarada asta numita CEH !!!

 • 26 septembrie 2019 la 15:21
  Permalink

  daca dam Livezeni la o parte ,ce mai ramane ?

 • 27 septembrie 2019 la 12:51
  Permalink

  Daca dam Livezeniul la o parte ramane exact ce este si acum. Adica nimic.

Comentariile sunt închise.