Î n prima instanță chiar a reușit să convingă un judecător că are dreptate și să-i anuleze sancțiunea polițiștilor rutieri din Hațeg. Individul a fost prins de radar circulând cu 102 kilometri pe oră în localitate.

Șoferul a fost oprit de echipajul de poliție rutieră DN 66, în localitatea Ohaba de Sub Piatră, după ce aparatul radar l-a surprins circulând cu dublul vitezei legale. A fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 1305 lei și pedeapsa complementară constând în suspendarea dreptului de conduce pentru o perioadă de 90 de zile, dar bărbatul a contestat sancțiunea la Judecătoria Hațeg. A și avut câștig de cauză la instanța de fond reușind să convingă judecătorul că nu se poate aprecia că a circulat cu viteza de 102km/h, întrucât sunt mai multe mașini în fața sa, iar viteza menționată în procesul verbal apare pentru puțin timp. ”Asupra situației de fapt, s-a reținut că, aceasta nu duce în mod indubitabil la concluzia că petentul ar fi circulat cu viteza de 102km/h, existând un dubiu care profită acestuia. Față de considerentele expuse anterior, instanța a apreciat ca întemeiată plângerea contravențională formulată de petent motiv pentru care a admis-o, a anulat procesul-verbal, a exonerat petentul de la plata amenzii și a anulat sancțiunea complementară a reținerii permisului de conducere, în cuantum de 1305 lei, fără cheltuieli de judecată”, este soluția instanței din Hațeg.

Tribunalul Hunedoara a schimbat decizia

Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara a făcut apel și a cerut menținerea amenzii ca sancțiune principală și a sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce. Referitor la motivarea primei instanțe, cum că, din vizualizarea înregistrării video nu se poate aprecia că, petentul circula cu viteza de 102 km/h, arată că, pentru consumarea contravenției nu este relevant cât timp vehiculul s-a deplasat cu această viteză, fiind suficient ca acesta să fi atins această viteză de deplasare, viteză înregistrată de cinemometrul radar.. Mai mult decât atât, referitor la cele reținute de prima instanță, cum că ar fi vizibile mai multe mașini care circulă pe respectivul tronson de drum, menționează că, la momentul înregistrării vitezei de 102 km/h, mașina condusă de intimat este singura care apare în cadru, din înregistrarea video putându-se observa clar marca autoturismului și numărul de înmatriculare, ca fiind cele descrise de agentul constatator în procesul-verbal și, astfel, existând identitate între cele înscrise în procesul-verbal și starea de fapt surprinsă în imaginile înregistrate pe aparatul radar. Magistrații Tribunalului Hunedoara au stabilit că ”sancțiunea aplicată de agentul constatator reflectă circumstanțele existente la momentul încheierii procesului-

verbal de contravenție și nu se impune înlocuirea amenzii contravenționale cu sancțiunea avertismentului”. Prin urmare a admis apelul IPJ Hunedoara și a menținut sancțiunea aplicată vitezomanului.