Deliciosul preparat culinar virșli sunt emblematici pentru comuna Sălașu de Sus. Enjoy Hunedoara, platforma dezvoltată de Direcția Generală de Administrare și Promovare Monumente Turistice Hunedoara ne face o incursiune în țara virșlilor promovând astfel într-un mod inedit atât preparate tradiționale din zonă cât și locurile sălășenilor.

”În gastronomia locală hațegană, un loc aparte îl ocupă preparatul tradițional denumit „virșli”. Comuna Sălașu de Sus este o zonă renumită pentru producerea lor. Aici, aproape fiecare gospodărie pregătește virșli, pe mesele sălășenilor fiind nelipsiți la nunți, petreceri sau zile de sărbătoare.
În satul Sălașu de Jos există mai multe puncte autorizate de preparare și comercializare a virșlilor. Întâia generație de producători de virșli din istoria companiei Victoria Prodcom din Sălașu de Jos a folosit o rețetă veche, autentică, moștenită de la bunici. Astăzi, după trei decenii, meșteșugul, așa cum a fost el învățat în familie, este dus mai departe, respectându-se o veche tradiție culinară specifică zonei Țării Hațegului”, arată Enjoy Hunedoara.
Două tipuri de virșli sunt comuna Sălașu de Sus sunt atestate de Ministerul Agriculturii ca fiind produse tradiționale.
”Între timp, rețeta a fost omologată, iar virșlii produși la Sălașu de Jos sunt înscriși în Registrul Național al Produselor Tradiționale sub denumirea de „Virșli de Sălașu de la Florin Iovănescu”. Fiind vorba despre un produs tradițional atestat, rețeta de preparare respectă toate principiile de producere a hranei curate, fără conservanți, coloranți artificiali sau potențiatori de aromă. În compoziția virșlilor de Sălașu veți găsi doar carne, provenită de la mici producători locali certificați și un amestec propriu de condimente, care le asigură un gust distinct față de al altor produse similare.
La acest gust senzațional
contribuie și procesul de
afumare, care are loc într-un
cuptor special, în care ard natural lemne de fag. Virșlii de Sălașu se pot consuma oricum, chiar și ca atare, fiind afumați suficient, însă sălășenii obișnuiesc să îi fiarbă în apă clocotită. Așa sunt cei mai buni, iar noi vă recomandăm să puneți alături și o felie de pâine de casă și o lingură generoasă de muștar, ca să vă bucurați pe deplin de gustul autentic, ușor condimentat, al Țării Hațegului”, mai arată Enjoy Hunedoara.
Monika BACIU