O serie de axe de finanțare sunt acum deschise prin diverse programe, iar în Hunedoara, în toate localitățile, pot ajunge fonduri destinate dezvoltării. Doar că nu toate primăriie au depus proiecte. Totuși, în Valea Jiului vor veni bani pentru realizarea unor investiții în infrastructură, extrem de importante.

Toate primăriile urmează să primească bani, dacă au depus proiecte eligibile. Vorbim aici de sume destinate special prin programe care încep să intre în linie dreaptă în această lună.
„CJH are o sumă de 140 de milioane de lei, municipiul reședință de județ – 10
milioane, municipiile – 9 mili­oane, orașele – 7 milioane, iar comunele câte 4 milioane de lei. Se va definitiva suma pe care o va lua fiecare județ, iar apoi, cei care au depus proiecte pe Anghel Saligny vor merge să le semneze la Ministerul Dezvoltării. Vă spun că singurul municipiu care nu a depus proiecte pe acest program este municipiul reședință de județ, Deva”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
CJH are proiecte de 460 de milioane de lei, iar două dintre ele sunt în zona Văii Jiului, la est și la vest. „Noi știm că 140 de milioane este suma 100% asigurată, iar două din cele 5 proiecte sunt în Valea Jiului. Este vorba despre podul de la intrarea în Petrila, care face legătura cu drumul spre fosta mină Petrila, iar apoi e drumul de la Valea de Pești, până la limita cu județul Gorj”, a mai spus Costel Avram,
administrator public al județului Hunedoara.
De altfel, și președintele Consiliului Județean Hunedoara a vorbit despre proiectele ce urmează să primească bani în perioada viitoare. „În Valea Jiului avem Linia Verde, avem podul de la Petrila, un cadou al CJH către UAT Petrila. Pe PNRR, CJH a depus 8 proiecte în valoare de 14.893.296 de euro. Pe Anghel Saligny, CJH a depus proiecte de 142.970.090 lei, iar 100% le vom și prinde”, a spus și Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.
Totul a fost posibil, pentru că există oameni care au lucrat la acestea.
„Am creat un serviciu
cu 10 persoane specializate în a atrage proiecte finanțate pe
fonduri europene. Dacă nu aveam acest serviciu, la ora actuală nu vă puteam
enumera atâtea proiecte pe care deja le avem”, a mai spus Laurențiu Nistor.
În total s-au alocat 52 de miliarde de lei pentru cele 41 de județe, plus Capitala. Hunedoara a primit suma de 1.123.734.491 lei.
După București, în topul celor mai puțini bani alocați este județul Ilfov, cu aproximativ 800 de milioane de lei, urmat de Brăila, Brașov și Sibiu, care nu depășesc un
miliard de lei alocați, de fiecare. Cele mai mari sume de bani merg către județele Suceava și Olt, ambele primind peste 1,6 miliarde de lei de fiecare.
Diana Mitrache