Vernisajul Artei Plastice în Valea Jiului pe drumul social realismului si al expresionismului

Teatrul de stat Ion D Sîrbu gãzduieste în aceste zile o expozitie memorialã a membrilor fostului Cerc Creativ din Petrosani, care va reînvia lucrãrile galeriei de arte plastice si a artistilor din Petrosani.
Pe simezele galeriei sunt expuse lucrãri semnate de o parte dintre artistii  fostului Cerc Creativ din Petrosani precum Iosif Tellmann, Iosif Mathias, Ervin Nagy, Béla Szilágyi, Kálmán Fodor, ori M.Makkai Piroska.
În anul 1955, un numãr din ce în ce mai mare de artisti nou-absolventi s-au stabilit în Valea Jiului  pentru a crea un un cerc artistic. Pentru ei nu au fost importante doar peisajele, ci si cunoasterea oamenilor care locuiau aici. Educatia publicã a fost sustinutã din ce în ce mai mult în tarã, iar Cercul Creativ din Petrosani a fost creat sub denumirea “Artã pentru mineri”. Au fost organizate expozitii atât în oras cât si în mine. Una dintre cele mai mari realizãri al Cercului Creativ este a 30-a  aniversare a grevei miniere din 1929, printr-o expozitie în anii 1960. Nu doar graficele alb-negru si gravurile au fost caracteristice Cercului Creativ, dar au fost fãcute si un numãr mare  de picturi. De asemenea, au mai contribuit la arta urbanã a Vãii Jiului si cu lucrãri  monumentale – de ex. la Universitatea din Petrosani, exteriorul Liceului din Vulcan, etc. Artistii Cercului Creativ din Petrosani, au fost: Mathias Iosif, Tellmann Iosif, Fodor Kálmán, Szlamka Béla, Szilágyi Béla, Szilágyi Géza, Bãias Silviu, Nagy Ervin, Elena Bianu, Sylvester Gyõzõ, Sylvester Katalin, Fodor Nagy Éva, Walter Frigyes. Cercul Creativ si-a  încetat activitatea în 1978, majoritatea lor plecând din Valea Jiului în alte orase din tarã, iar Iosif Tellmann îsi continuã activitatea de educatie în domeniul artelor plastice din Valea Jiului.