Claudiu Nițariu, tânărul care, la 19 ani s-a urcat la volan băut și a lovit 6 copii, iar unul a murit, a primit aproape 14 ani de pușcărie. Magistrații Tribunalului Hunedoara au decis că va sta după gratii 13 ani și 10 luni. Este acuzat de omor. La sentință a contat că era băut, a fugit de la locul faptei, lăsând copiii să agonizeze și nu avea permisul de conducere valid.

„Infracţiunile pentru care
inculpatul a fost condamnat au fost săvârşite în stare de concurs real, respectiv formal, prev. de art. 38 al. (1) şi (2) Cod penal, iar în baza art.39 al. (1) lit. b) Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare, la care se adaugă un spor de pedeapsă de 3 ani şi 10 luni închisoare (1/3 din pedepsele de 7 ani şi 6 luni închisoare, 1 an închisoare, 1 an închisoare şi 2 ani închisoare), urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 13
(treisprezece) ani şi 10 (zece) luni închisoare”, se arată în documentul Tribunalului Hunedoara.
Accidentul a avut loc înainte
de Crăciunul din 2022. Un grup de 6 copii,
care se antrenau la
fotbal, se întorceau de la serbarea organizată la clubul Jiul, de antrenori. Au traversat strada pe trecerea
de pietoni din dreptul sensului
giratoriu în care, la Petroșani,
se află un avion. Pentru unul dintre copii avea să fie ultima zi,
Claudiu Nițariu, care atunci avea 19 ani și se afla în mașină cu fratele lui mai mic, s-a urcat la volan băut și fără permis. Atunci a intrat cu viteză în grupul micilor fotbaliști, a ucis un copil și a
spulberat alți 5. Toți aveau atunci între 11 și 14 ani.
Unii dintre ei au fost atunci grav răniți și nu vor mai putea să joace fotbal poate niciodată. Cosmin, unul dintre copii, care avea atunci 11 ani, nu a supraviețuit.
„Viteza de deplasare a
autoturismului condus de Claudiu Nițariu în momentul premergător producerii accidentului a fost de 135-137 km/h. Viteza autoturismului VW Passat la momentul producerii impactului a fost de aproximativ 115-116 km/h”, arată raportul de expertiză tehnică auto judiciară.
Claudiu Nițariu nu s-a oprit atunci când i-a spulberat, ci a fugit acasă, la Aninoasa. A spus ulterior că l-a dus acasă pe fratele lui mai mic, cu care era în mașină. Furase cheile mașinii de la părinți.
Nițariu avea o alcoolemie de 1,55 gr. la mie, alcool pur în sânge.
Pe lângă condamnare, inculpatul va avea de plătit, alături de
asigurator, suma de peste 1,2
milioane de euro. Sunt sume calculate inclusiv pentru tratamentul și hrana copiilor care atunci au fost internați, unii dintre ei, luni de zile, la spitale din Petroșani, ori Timișoara, dar și daune morale.
Decizia prin care instanța l-a condamnat la 13 ani și 10 luni de închisoare nu este definitivă, ci inculpatul are drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Diana Mitrache