Venituri de completare pentru disponibilizatii de la SNIM si CEH

Persoanele care vor pleca prin disponibilizare de la Socitetatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului si Complexul Energetic Hunedoara vor beneficia de venituri de completare. Executivul a aprobat în sedinta de Guvern alocarea de venituri de completare pentru disponibilizatii de la SNIM si CEH.

La CEH – 840  de disponibilizãri

“Planul de disponibilizare elaborat de S. CEH S.A., cu respectarea prevederilor art. 1 alin. (11), alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr.36/2013, aprobatã cu completãri prin Legea nr. 259/2013, cu modificãrile si completãrile ulterioare, prevede mãsuri în vederea reducerii activitãtii, precum si mãsuri corelative de reducere a cheltuielilor si anume, mãsuri de naturã tehnicã, tehnologicã, mãsuri de naturã organizatoricã si masuri de natura financiarã. Acest Plan de disponibilizare ca urmare a reducerii activitãtii a fost aprobat de organele statutare ale S. CEH S.A. în perioada dintre iesirea societãtii din insolventã în baza hotãrârii nr. 279/03.05.2016 pronuntatã de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul 5194/97/2015/a1 si data (re)intrãrii societãtii în procedura insolventei în temeiul Încheierea nr. 78/F/CC/23.06.2016, pronuntatã, la rejudecarea cererii, de cãtre Tribunalul Hunedoara”, se aratã în nota de fundamentare a proiectului prin care s-a aprobat alocarea veniturlui de completare pentru disponibilizatii de la CEH din bugetul asigurãrilor pentru somaj pe anul 2016.

Influenta/costul disponibilizãrii salariatilor, corespunzãtoare venitului de completare asupra bugetului asigurãrilor pentru somaj este de 25.908 mii lei, din care: 2016 – 3.306 mii lei, 2017 – 9918 mii lei, 2017 – 3.306 mii lei si 2018 – 9918 mii lei. Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea sumei de 3.306 mii lei din bugetul asigurãrilor pentru somaj pentru anul 2016 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare, pentru un numãr de 840 de persoane disponibilizate din cadrul ale S. CEH S.A.

“Se aprobã suma de 3.306 mii lei din bugetul asigurãrilor pentru somaj pe anul 2016 pentru plata drepturilor prevãzute de art. 7 lit. b) din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor mãsuri de protectie socialã acordatã persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, aprobatã cu completãri prin Legea nr.259/2013, cu modificãrile si completãrile ulterioare, în beneficiul persoanelor disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în conditiile planului de disponibilizare, aprobat potrivit legii”,  se aratã în proiect.

SNIM, 250 de disponibilizãri

Potrivit actului normativ, de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului vor pleca 250 de persoane, însã disponibilizarea se va realiza în douã transe.

“Mãsura concedierii colective va afecta un numãr  total de 250 salariati, conform Planului de Disponibilizare aprobat, care vor beneficia de prevederile Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 36/ 2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor mãsuri de protectie socialã acordatã persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, aprobatã prin Legea nr.259/01.10.2013, cu modificãrile si completãrile ulterioare.  Concedierea colectivã se va desfãsura în douã etape, dupã cum urmeazã: în prima etapã – 155 salariati si va avea loc în termen de 90 zile calendaristice de la intrarea în vigoare a HG prevãzutã la art. 2 din O.U.G. nr. 36/2013, estimat – începând cu data de 1 august 2016; în a doua etapã – 95 salariati si va avea loc în perioada octombrie – decembrie 2016. Concedierea colectivã va conduce la îndeplinirea obiectivelor cuprinse în Planul de închidere întocmit conform Deciziei  Comisiei Europene nr. C(2012) 1.020 final, Deciziei Comisiei Europene nr. C (2015) 8066, cu modificãrile aduse Planului de închidere ce vor fi notificate Comisiei Europene”,  se aratã în proiect. Astfel, pentru SNIM s-a alocat suma de 831.000 de lei pentru acordarea veniturilor de completare. “Se aprobã suma de 831 mii lei din bugetul asigurãrilor pentru somaj pe anul 2016 pentru plata drepturilor prevãzute de art. 7 lit. b) din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor mãsuri de protectie socialã acordatã persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, aprobatã cu completãri prin Legea nr.259/2013, cu modificãrile si completãrile ulterioare, în beneficiul persoanelor disponibilizate de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului S.A. în conditiile planului de disponibilizare, aprobat potrivit legii”,  se aratã în proiectul de act normativ.

Monika BACIU

7 comentarii la „Venituri de completare pentru disponibilizatii de la SNIM si CEH

 • 24 august 2016 la 20:58
  Permalink

  doar un guvern liberal putea sa traga de timp 10 luni pentru o disponibilizare.
  doar un guvern liberal putea sa taie din venituri pana la 30% avand in vedere ca la paroseni s-a lucrat toata vara numai dimineata + ita+ bonuri de masa etc.
  doar un guvern liberal poate sa trimita in disponibilizare angajatii fara plati compensatorii , dupa 6 luni in care veniturile le-au fost taiate.
  lozincz mea azi devine : ” orice numai liberali sa nu ai in guvern”

 • 24 august 2016 la 21:13
  Permalink

  Aceasta noua organizare a CEH este o MARE MINCIUNA SI O MARE RUSINE pentru cei care au conceput planul de restructurare-reorganizare, deoarece
  – au fost siliti sa plece din sistem doar cativa Tesa, Ingineri ocolindu-se cei care conduc, nu pleaca unul, chiar mai mult dupa ce s-au intocmit listele unii au fost intrebati daca vor sa ramana, deci nu este nimic batut in cuie
  – au fost reorganizate unele activitati dar in functie de interese personale, motiv pentru care nu s-a facut publica noua organigrama, deoarece unii au avut influenta suficienta pentru a obtine ce doresc
  – nimeni nu spune, sau nu stie, ce economii se fac
  – nimeni nu spune ce se doreste cu cei care raman, deoarece continuarea activitatii mai ales pentru industria miniera inseamna lucrari de pregatire care sunt mult intarziate din cauza lipsei de materiale si a personalului
  – se fac tot felul de scenarii, necesar de materiale, utilaje, oameni, dar cand sunt puse cifrele pe masa cei care conduc aceasta activitate, spun ca nu se pot realiza, – deci in final stie cineva ce se doreste, sau se asteapta ca de fiecare data alegerile si cei care vor urma nu au decat sa hotarasca ei caci cei care conduc acuma nu vor sa ia nici o decizie,
  -ma intreb daca si la ei in familie iau altii decixziile, probabil vecinii…sau soacra in cel mai bun caz.

 • 25 august 2016 la 09:05
  Permalink

  de ce va tot plangeti de lipsa de transparenta in management? liderii de sindicat ce rol au? fricosilor! de ce nu intrati peste ei in birouri sa le cereti socoteala?

 • 25 august 2016 la 09:09
  Permalink

  este bine si cu banii astia ,voi pleca sa muncesc pe dicolo si voi mai lua si venitul in complectare 2 ani

 • 25 august 2016 la 09:12
  Permalink

  Popescu, cel care a comentat mai sus are mare dreptate. Programul de restruscturare si reorganizare a fost intocmit de persoane incompetente . Sa ni se comunice public de catre acesta conducere a CEH care se crede foarte capabila si foarte cinstita, cine sunt persoanele care au intocmit si redactat planul de reorganizare si restructurare si cata expertiza au la baza aceste persoane? Eventual sa faceti publice CV-urile acestor persoane sa vedem si noi experienta lor. Cum sa spui ca faci corect o reorganizare cand in sediul CEH au ramas birouri unde sunt cate 5 -7 oameni, una mai cu pile decat cealalta. E curata nesimtire ceea ce se intampla. Cineva va trebui ca odata si odata sa termine cu aceste clanuri din CEH. S-au facut atatea ilegalitati in acest CEH si nimeni nu zice nimic, nu mai vorbim de sindicalisti care nu sunt decat niste unelte a conducerii CEH.

 • 25 august 2016 la 19:57
  Permalink

  PLECI O PULA CA TREBUIE SA FII IN FIECARE LUNA LA SOMAJ SA SEMNEZI

 • 27 august 2016 la 09:50
  Permalink

  faina poza dar lipseste revolutionarul sef natip si radule b treci in prima linie

Comentariile sunt închise.