Pentru al doilea an consecutiv, Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti, gãzduieste programul educational ”Vara voluntariatului în Geoparc”.

Proiecte educationale, organizarea de evenimente ca Zilele Geoparcului si Festivalul Dinozaurilor, amenajarea si inaugurarea de expozitii si puncte de vizitare, dar si ghidaje la obiectivele de vizitare ale Geoparcului se numãrã printre ofertele acestei veri adresate voluntarilor, în cadrul programului. În apropierea vacantei de varã, întreaga ofertã de activitãti ale Geoparcului a fost prezentatã, cu sprijinul Voluntarilor pentru Geoparc, în cadrul unui eveniment desfãsurat la Colegiul National ”I.C. Brãtianu” din orasul Hateg. Trei proiecte majore, aflate deja în derulare, se adreseazã voluntarilor pentru Geoparc si celor care doresc sã li se alãture, urmând sã se desfãsoare pe tot parcursul vacantei de varã. Voluntari pentru Geoparc este unul dintre proiectele de succes nu numai în Geoparc, dar si la nivel national pentru cã activitatea voluntarilor este apreciatã prin adeverinte si certificate de voluntariat emise de Universitatea din Bucuresti si recunoscute la nivel international. ”Ambasadori  pentru Geoparc” este un proiect unic în România, derulat de Asociatia Geomedia. În urma obtinerii statutului de Geoparc International UNESCO, tinerii au posibilitatea de a se implica si mai mult în comunitate si în promovarea valorilor naturale si culturale ale Geoparcului, prin activitãti de reprezentare la nivel local, national si international. Proiectul se adreseazã tinerilor de peste 16 ani, care au deja experientã în activitãtile de voluntariat ale Geoparcului. Ei participã la un proces de selectie stabilit de comun acord în cadrul grupului Voluntari pentru Geoparc, iar 15 dintre cei care obtin cel mai mare punctaj vor participa la o tabãrã de formare de cinci zile ce va fi incheiatã cu o evaluare. Absolventii vor primi, pentru un an, statutul de Ambasadorii Geoparcului International. Ambasadorii selectati vor primi documente si echipament oficial de reprezentare si vor depune un angajament de respectare a valorilor morale si etice. Acest proces va fi repetat în fiecare an, astfel încât cât mai multi tineri din Tara Hategului dornici de implicare sã aibã posibilitatea de a-si reprezenta comunitatea. Statutul lor va fi confirmat prin prezentarea oficialã fãcutã partenerilor locali, nationali si internationali, comunitãtii locale, în scolile si în institutiile în care activeazã, în mass – media si în cadrul Universitãtii din Bucuresti. De altfel, o parte dintre voluntarii aspiranti la acest titlu au avut ocazia sã întâlneascã si un ambasador în exercitiu. Excelenta Sa, Domnul Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a fãcut o vizitã în Geoparc, ocazie cu care i-a întâlnit si pe o parte dintre voluntari.

”Educatie în Geoparc cu Andi Andezit” este proiectul Asociatiei Drag de Hateg care se desfãsoarã pentru al treilea an consecutiv la Casa Vulcanilor din Densus, cel mai premiat proiect si cel mai popular punct de interpretare în rândul voluntarilor. Dupã ce au construit o cãsutã din cob care sã explice vulcanismul din zonã si au amenajat o livadã senzorialã, anul acesta voluntarii se axeazã pe educatie. Prin crearea unei mascote – Andi Andezit, voluntarii trebuie sã gãseascã modalitãti creative de promovare a Casei Vulcanilor. De asemenea, ei sunt invitati sã se implice în organizarea unui eveniment – Ziua Vulcanilor – ce se va celebra pe 24 august, sã realizez un film de promovare si sã creeze împreunã trei programe educationale pe care sã le testeze ulterior împreunã cu 100 de tineri din municipiul Hunedoara. ”Banca de EcoInvestitii în Educatie”, derulat de Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Localã, continuã proiectul care s-a desfãsurat anul trecut în grãdina de la sediul Geoparcului din orasul Hateg si care a fost recompensat de finantatori, în anul 2015, cu premiul ”Spatii Verzi” datoritã rezultatelor obtinute si implicãrii voluntarilor. În acest an, voluntarii lucreazã la realizarea unei bãnci de seminte (obtinute de la plantele si florile din grãdinã) si roci din Tara Hategului, adaptând modelul unei institutii bancare. Ei trebuie sã stabileascã regulile de functionare a bãncii, sã facã un clip video de promovare si sã realizeze trei pachete educationale, pentru cele trei cicluri de învãtãmânt  – primar, gimnazial si liceal. Proiectele se deruleazã cu sprijinul partenerilor: Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara, Asociatia Pro Educatie, Istorie si Culturã Corvinias, Asociatia Pixel Viu, Colegiul National ”I. C. Brãtianu” Hateg, Scoala Generalã cu clasele I-VIII Sîntãmãria Orlea, Scoala Generalã cu clasele I-IV Sãlasu de Sus si Asociatia Femeilor din Sîntãmãria Orlea.