Valul 5 e aproape. Cresc cazurile noi de SARS CoV 2

U n om moare pe zi, în județul Hunedoara și numărul celor infectați ia amploare. Specialiștii spun că valul V este mai aproape decât se estimase și asta,
imediat după sărbătorile de iarmă. Iar noua tulpină va fi, cu siguranță, dominantă, însă, nu se știe cum va fi la noi, unde sunt prea puțini oameni vaccinați.
Din această săptămână averm deja două localități din Hunedoara în
scenariul roșu și alte două în scenariul galben, însă, specialiștii spun că numărul de cazuri noi crește cu fiecare zi.
„Noi deja avem de 5 zile o creștere a numărului de cazuri. Nu este una spectaculoasă, dar din păcate, trendul va fi în creștere. Se pare că nu vom mai avea pauze foarte mari între valuri, iar ca atare, ne așteptăm la valul V. Vedem și ce se întâmplă în Europa și e firesc să fie la fel și la noi”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
În medie, un om moare în fiecare zi, după ce a dezvoltat diverse complicații în urma infecției cu noul
coronavirus. Iar asta îi îngrijorează din nou pe medici. „Media deceselor pe ultimele 14 zile este de o persoană pe zi. Sunt 349 de cazuri pozitive și pot spune că am ajuns la o medie de 25 de cazuri pe zi, în ultimele două săptămâni, iar trendul este crescător și ne așteptăm pe la mijlocul lunii ianuarie, să avem o creștere substanțială, pentru că e inevitabil ca tulpina Omicron să devină și la noi dominantă”, a mai adăugat directorul DSP Hunedoara.
Din păcate, noua tulpină va ajunge dominantă și la noi și, deocamdată, nu se știe cum va fi, pentru că, în Euriopa, aceasta a afectat populația, în mare parte vaccinată. Ori la noi,
procentul este mai mic de 50% în multe localități. „Vom vedea cum va evolua, pentru că omicronul nu dă cazuri severe, dar nu știm cum va fi la noi. Analizele pe tulpina omicron sunt făcute pe țări cu acoperire vaccinală de 70 -80% și atunci nu știm cum va fi la noi”, a conchis Sebastian Mezei.
La nivel național, în prima zi a acestei săptămâni, au fost raportate nu mai puțin de 1.756 de noi cazuri de infectare, iar 18 oameni au murit din cauza infecției cu COVID-19. Acesta este cel mai mare număr de cazuri raportat din 26 noiembruie încoace.
Diana Mitrache