Valea Jiului s-a transformat într-un real focar de coronavirus. Incidența cazurilor crește de la o zi la alta, iar Ministerul Sănătății are două viteze de lucru. Încet și foarte încet.
La Spitalul din Petroșani a fost achiziționat un aparat de testare Real-Time PCR, care trebuie însă și avizat de Ministerul Sănătății pentru a putea funcționa efectiv. Din informațiile pe care le deținem aparatul ar fi fost avizat, însă, nu au ajuns documentele pentru ca pe acesta să se poată prelucra testele prelevate.
Am transmis încă de acum două săptămâni o solicitare, în scris, Ministerului Sănătății, care joi, 18 martie, ne-a transmis printr-un e-mail faptul că mai sunt necesare niște zile pentru a ne oferi răspuns cu privire la faza în care se află avizarea aparatului de testare RT-PCR de la Spitalul de Urgență din Petroșani. Termenul de primire a răspunsului a fost prelungit de la 10 la 30 de zile.
”Comisia de Diagnostic Molecular și Secvențiere din cadrul Ministerului Sănătății a evaluat dosarul și a semnat în data de 18.03.2021 raportul tehnic. Acesta se află în acest moment la Secretariatul Comisiei.”, arată Ministerul Sănătății.
Aparatul de testare a infecțiilor cu virusul SARS -CoV-2 este cu atât mai util cu cât pe o raza de 100 de km nu există niciun astfel de aparat. Sunt astfel de aparate la clinicile private, unde cei care se testează trebuie să scoată din buzunat câteva sute de lei. După ce va intra în circuitul național de testare, nu va mai fi necesar ca probele prelevate să fie trimise la Deva sau la Hunedoara pentru analiză, așa cum se întâmplă acum.
De precizat că, în luna noiembrie a anului trecut, Consiliul Local Petroșani a aprobat procedura de achiziție a aparatului Real Time PCR, care a costat aproximativ 400.000 de lei. Aparatul achiziționat de Spitalul de Urgență Petroșani a fost amplasat într-un spațiu special amenajat la parterul Policlinicii Stomatologice și va deservi nu doar municipiul Petroșani, ci și celelalte localități din Valea Jiului.
Monika BACIU