U n proiect de lege care vizează închiderea minelor din Valea Jiului a generat un deavărat scandal în Parlament.

În cadrul unei aprinse dezbateri în Parlamentul României, a avut loc un conflict intens între reprezentanții partidelor AUR și USR. Scandalul a fost generat de un proiect de lege care vizează închiderea minelor din Valea Jiului, o zonă cu o puternică tradiție în
industria minieră. Deputatul AUR, Dan Tănasă, a atras atenția prin folosirea unor
termeni agresivi și prin abordarea amenințătoare către doi aleși USR în timpul dezbaterilor pe marginea acestui proiect de lege.
George Simion, reprezentant AUR, a susținut proiectul de lege, considerând că
sistemul comunist a avut și aspecte pozitive, în special în ceea ce privește dezvoltarea energetică a țării. Acesta a adus critici dure la adresa
membrilor USR, acuzându-i că nu înțeleg realitățile vieții și că se orientează către aspecte periferice ale societății.
”Un sistem ceaușist care a ridicat această țară din punct de vedere energetic. Au fost multe lucruri rele, dar au fost și multe lucruri bune. Huiduiți și credeți că salvarea voastră e la travestiții rujați cu peruci în păr și cu pene de la o anumită comisie, dar cred că voi nu înțelegeți nimic din ce înseamnă viață, domnii de la USR”, a spus George Simion, președinte AUR.
Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, a replicat vehement, subliniind că este prima dată în ultimii 7 ani când aud pe cineva laudând comunismul în Parlament. A atras atenția asupra faptului că regimul comunist condus de Ceaușescu a adus suferință și tragedie în România, menționând că acea perioadă nu
trebuie idealizată.
”De 7 ani, în Parlament e prima dată când aud pe cineva că laudă comunismul în Parlament și această laudă vine de la Simion, care avea 4 ani la Revoluție, vine de la Simion care întâi l-a lăudat pe Putin pentru ce face în Ucraina. Acum îl laudă pe Ceaușescu. Simioane, au murit oameni atunci. România nu era un loc în care trăiai bine”, a spus Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.
”S-au făcut și lucruri bune iar sistemul
energetic național ridicat de părinții și bunicii noștri trebuie să fie evidențiat în zona de lucruri bune. Nu putem să avem numai lucruri bune și lucruri rele”, a mai spus George Simion.
Conflictul a escaladat atunci când deputatul AUR, Dan Tănasă, a adoptat o atitudine agresivă și amenințătoare îndreptată către aleșii USR, fiind însă oprit de alți parlamentari prezenți în sală. Liderul interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a intervenit
pentru a calma tensiunile și a îndemnat la ordine în sală.
”Domnule Simion, rugați-vă colegii să se așeze în bancă. Iese conflict acolo. Domnule Dan Tănasă!”, a spus Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, președinte interimar al Camerei Deputaților.
”Măi, gunoiule! *** Ce, Bogdan, ce vii așa? Nu veni așa amenințător, te rog frumos. A pus mâna pe mine gunoiul acesta al tău. De ce nu te-ai dus la el, că a pus mâna pe mine?”, a mai spus Dan Tănasă.
În urma incidentului, se evidențiază
tensiunile existente între partidele politice, iar discuțiile privind închiderea minelor din Valea Jiului rămân un subiect dezbătut cu pasiune și divergențe în cadrul Parlamentului României.
Monika BACIU