Val după val, tot fără PCR la Spitalul de Urgență din Petroșani

A trecut un an de când Spitalul de Urgență din Petroșani a achiziționat aparatul de testare RT-PCR, însă, nici acum, acesta nu a fost inclus în Programul Național de Testare. Au fost transmise toate documentele atât de conducerea unității medicale, cât și de cei de la Direcția de Sănătate Publică, numai că procedura s-a împotomolit la ministerul de resort.

În plin val 5 de infectări cu noul coronavirus, nu se știe când aparatul de la Petroșani va putea fi utilizat în scopul în care a fost achiziționat.
Conducerea Direcției de Sănătate Publică Hunedoara susține că s-au făcut toate demersurile posibile, dar acum decizia este la minister.
”De peste un an avem discuții la minister și peste tot. Aparatul este avizat, are toate avizele pentru a funcționa, însă nu a fost inclus în programul național de testare. Nu se pot deconta în baza programului național de testare, testele realizate la Petroșani”, a declarat Sebastian Mezei, directorul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara.
Mai mult, anul trecut ,municipiul Petroșani a fost și carantinat din cauza numărului mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus.
Ministerul Sănătății arăta într-un răspuns remis redacției în data de 8 decembrie faptul că includerea aparatului RT-PCR de la Petroșani în Programul Național de Supraveghere și Control a Bolilor, depinde de alocările bugetare ”În funcție de alocarea bugetară disponibilă pentru Programul național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare, vor fi incluse si alte unități de specialitate care implementează activitatea de testare RT-PCR în cadrul Programului național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare.
Laboratoarele autorizate de către DSP, inclus / neinclus în Programul național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare, care efectuează teste RT-PCR / teste rapide antigenice, pentru SARS-CoV-2, au obligaţia să respecte Ordinul ministrului sănătății nr. 1.829/2020 – pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare”, arăta ministerul Sănătății.
În luna noiembrie a anului 2020, Consiliul Local Petroșani a aprobat procedura de achiziție a aparatului Real Time PCR, care a costat aproximativ 400.000 de lei. Aparatul achiziționat de Spitalul de Urgență Petroșani a fost amplasat într-un spațiu special amenajat la parterul Policlinicii Stomatologice și va deservi nu doar municipiul Petroșani, ci și celelalte localități din Valea Jiului.
Monika BACIU