Vagoanele CEH – doi încarcă, trei descarcă

H oții nu au lăsat deopartea activitățile de descărcare ilegală a vagoanelor garate în stațiile industriale și Complexul Energetic Hunedoara pierde zilnic din bruma de cărbune pe care o scot greu minerii. Și asta o recunosc și administratorii societății, care știu că, în zonele de case, cum este cea de la Aninoasa, activitatea aceasta nu s-a oprit niciodată.
O adevărată industrie s-a format în jurul stațiilor unde, locomotivele lasă garniturile de vagoane pline cu huilă. Localnicii știu când vine trenul și, până ce vagoanele sunt preluate și trase de pe linia industrială, pe cea care duce cărbunii la Termocentrala Paroșeni, hoții au de lucru.
La lucru i-am găsit și noi, vineri, înainte de prânz, când în zona stației de la Aninoasa, foarte aproape de cartierul Vulculești, oamenii munceau de zor. Cu lopeți mari, aceștia deversau într-un ritm alert, huila din vagoane și, mai apoi, după ce pleacă trenul, vin alții și încarcă. Ca la uzină, doar că una ilegală, de care administratorii de la CEH nu sunt deloc străini. „Și așa noi avem o cantitate mică de cărbune și ne uităm la fiecare kg de huilă. Și, dacă și hoții ne mai fură din sărăcia noastră, e clar că ne afectează. Noi funcționăm doar 3 zile pe zăptămână la Paroșeni, tocmai din lipsa cărbunilor și, odată ce îl scoatem la suprafață și până formăm garniturile de tren, ca să le ducem la termocentrala Paroșeni, se mai fură, e clar că suntem afectați”, spune Cristian Roșu, administrator special la CEH.

E plin internetul de anunțuri pe care le pun localnicii din Vulcan sau Aninoasa și care anunță că sacul de huilă se vinde cu 10 sau 20 de lei, în funcție de calitate și gramaj. Sunt oamenii formați din aceste rețele care descarcă huila direct din vagoane, sub liniile de înaltă tensiune,
riscându-și și viața și libertatea. Asta, pentru că, periodic, în zonă au loc razii, iar cei mai mulți au dosare penale.
Diana Mitrache