A scăzut foarte mult numărul celor care merg să se vaccineze, deși, de la o zi la alta, cresc exponențial cazurile noi de infectare.

Specialiștii de la DSP Hunedoara susțin că situația devine din nou îngrijorătoare, iar asta pentru că zilnic, intră noi localități în scenariul roșu sau galben, pentru că crește incidența.
13 localități au intrat în sceanriul ROȘU de miercuri, iar printre ele se numără și Deva sau Călan. Și Hunedoara, Orăștie sau Hațeg sunt în scenariul GALBEN, dar, cu toate astea, nimeni nu mai merge să se vaccineze.
„Din păcate, nu se vaccinează lumea. Se vaccinează foarte puțini, aproape către zero. Mă refer la cei care vinj pentru doza I. Sunt foarte puțini, câteva zeci de persoane, care se vaccinează în tot județul”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în perioada 21 – 25 ianuarie, va fi livrată de către producător prima tranşă de vaccin pediatric anti COVID-19 destinat vaccinării copiilor cu vârste între 5-11 ani. Este vorba despre 114.000 de doze care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă menţionată, însă, la noi nu se poate vorbi nici despre vaccinarea dolescenților „Și mai puțini sunt. Dacă nu se vaccinează părinții e clar că nu își vaccinează nici copiii. Deși am întâlnit situații la adolescenți, care au vrut să se vaccineze, dar părinții nu le-au dat acordul”, mai spune Sebastian Mezei.
Cea mai slabă acoperire vaccinală este în localitatea Lunca Cernii de Jos, unde mai puțin de 10% din populație este vaccinată. Dar stau rău și cei din Cerbăl, Lelese, Buceș, Vorța, Tomești, Lăpugiul de Jos. Asta, în timp ce, în Valea Jiului, spre exemplu, cea mai bună acoperire este la Petroșani, Petrila, Aninoasa sau Bănița, unde sunt vaccinați între 30 și 50% dintre oameni.

Cea mai mare acoperire vaccinală din Valea Jiului se înregistrează la Petroșani
A proape 40% dintre petroșăneni s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. Cea mai recent statistic a Direcției de Sănătate Publică Hunedoara arată că la Petroșani, s-au
vaccinat 38,49% dintre cetățeni. Urmează orașul Petrila cu 30,22%.

În municipiul Vulcan s-au vaccinat 29,75%  dintre cetățeni, iar la Lupeni gradul de vaccinare este de 29,09%. 29,34% dintre cetățenii din Aninoasa s-au vaccinat anti-COVID, iar la Uricani procentul este de 28,96%. Cea mai mare rată de vaccinare din județ se înregistrează în municipiul Deva. 44,09% dintre cetățenii cu vârste de peste 12 ani s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. Municipiul Deva este urmat de comuna Peștișu Mic cu 42,64%, comuna Cerbăl cu 39,49%. La nivel județean, municipiul Petroșani se situează pe locul 4. La polul opus, cu cele mai puține persoane imunizate împotriva COVID-19 se află comuna Lunca Cernii de Jos, cu un procent de 9,79 la sută.
Diana Mitrache
Monika BACIU