A cțiune inedită la Vulcan, unde primarul, medicul coordonator al campaniei de vaccinare din oraș și preotul de la una dintre biserici, au vaccinat oamenii imediat după slujbă. Și, din fericire, numărul celor ce voiau să se vaccineze a fost mult mai mare decât cel al vaccinurilor, așa că acțiunea va fi repetată și după sărbători.

Sunt foarte mulți bătrâni care habar nu au cum să se programeze la vaccinare și faptul că echipa mobilă, ajutată de paramedicii Salvital, a venit la biserică a fost exact ce le trebuia. Acțiunea a avut loc la Vulcan, în Duminica Floriilor și au fost mai mulți doritori decât vaccinuri.
„Împreună cu medicul care răspunde de centrul de vaccinare, domnul doctor Remus Râșan și cu preotul Onuț, am avut o întâlnire și, la rugămintea părintelui, pentru a venit mai aproape de oamenii în vârstă, am făcut o caravană mobilă duminică, de sărbătoare. Au fost mulți oameni la biserică și 15 dintre ei s–au vaccinat Au fost doar cei care s-au înscris inițial pe listă, dar vreau să vă spun că cererea a fost foarte mare. Mulți au venit să se vaccineze, dar nefiind înscriși pe liste și neavând suficiente doze a replanificat pentru duminica de după Paște, așa încât cei care vor, să se poată înscrie la preotul parohiei”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Cei mai mulți dintre cei care s-au vaccinat la biserică sunt oameni în vârstă, care nu au știut cum să ajungă să se programeze. În Vulcan, la centrul de vaccinare s-au vaccinat până acum peste 2.500 de oameni.
„Am reușit să vaccinăm peste 2.500 de oameni. Nu sunt doar oameni din Vulcan, pentru că mulți localnici s–au vaccinat la alte centre, la fel cum și la Vulcan vin din alte localități. Dar eu zic că deschidere acestui centru a fost un lucru bun. Incidența a început să scadă. Suntem sub 2 la mia de locuitori”, a mai spus primarul Cristian Merișanu.
Toți cei care vor să se vaccineze la Vulcan o pot face în continuare la centrul deschis la cinematograf. După Paști, în prima duminică, va fi, din nou, o echipă mobilă, la biserică, așa încât oamenii să poată primi o doză cu serul ce va învinge pandemia. În Vulcan, vaccinarea se face cu serul de la Pfizer.

C ele mai multe vaccinuri au ajuns în România

Cea mai mare tranșă de vaccin produs de Pfizer BioNTech a ajuns în România. O parte dintre doze sunt trimise către Timișoara și de acolo și în centrele din județul nostru. Dar nu au venit doar seruri de la Pfizer, ci și de la Astra Zeneca.
Nu mai puțin de 725.400 doze de vacacin au ajuns în țară. Vaccinurile au fost livrate pe cale aeriană pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timisoara. Tot luni, au ajuns la București 40.800 doze de vaccin AstraZeneca, transportul acestora fiind asigurat de firma producatoare, pe cale terestră.
Astfel, procesul de vaccinare continuă, iar dozele sunt împărțite după cum urmează: Centrul Național de Stocare București: 175.500 doze; Centrul Regional de Depozitare Bra;ov: 85.410 doze; Centrul Regional de Depozitare Cluj: 93.600 doze; Centrul Regional de Depozitare Constanța: 92.430 doze; Centrul Regional de Depozitare Craiova: 91.260 doze; Centrul Regional de Depozitare Iași: 93.600 doze și Centrul Regional de Depozitare Timisoara: 93.600 doze. Până la acest moment, România a recepționat 4.397.309 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 3.843.269 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației. Iar alte 1.517.200 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca au ajuns în țară de la început, iar începând cu data de 15 februarie, 533.125 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.
Diana Mitrache