Urșii au revenit pe Sălătruc. Localnicii așteaptă o minune

Urșii au revenit în zona Sălătruc, iar alerta a fost dată în ultimele zile, din nou, pentru că
animalele au revenit și chiar au fost observate mâncând prin gospodării. Localnicii speră să fie prinși și relocați, pentru că se vorbește de cel puțin 4 exemplare, dacă nu 5, care au omorât deja mai multe oi într-o gospodărie.

După ce 3 urși au măcelărit oile unui localnic ce stă la nici un kilometru distanță de șoseaua ce străbate municipiul Petroșani, în Cartierul Aeroport, oamenii sunt din nou în alertă. De câte ori ies în curți, observă sălbăticiunile, așa că, joi seara a sunat din nou RO-Alert.
„Aseară (n.r. joi seara), când veneam cu vacile, ursul era la pod, mânca ceva sub pod. Era un animal tăvălit. Nu știm ce a furat acum. După anunțul pe care l-am făcut la 112, au venit cei de la poliția locală și din primărie, jandarmii au rămas să patruleze aici, în zonă”, a mărturisit Rusu Mucenic, localnic din Sălătruc.
Dar oamenii, după ce au văzut că la Brădet ursul a fost prins și relocat, cer și ei același lucru.
„Mi-au promis că demarează procedurile pentru montarea cuștilor. Ca să îi captureze și să-i relocheze în altă parte. Sunt 3 urși, o ursoaică cu doi pui, dar și alți doi urși destul de mari, am tot văzut pe aici, maturi. Cred că sunt 4, 5 ori chiar mai mulți”, spune gospodarul.
Oamenii de aici sunt terorizați de ani buni de sălbăticiunile care le-au distrus stupinele, le-au ucis porcii și oile și pagubele sunt mereu uriașe.
Printr-un comunicat remis presei, Primăria municipiului Petroșani a explicat că s-a aprobat un set de măsuri urgente pentru îndepărtarea urșilor din zona Sălătruc!
„Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a convocat vineri, la ora 16.00, în regim de urgență, membrii comisiei formate în conformitate cu prevederile OUG 81/2021 pentru luarea unor măsuri imediate în ceea ce privește prezența urșilor semnalați în zona Sălătruc. (…) Comisia special constituită conform Ordonanței 81/2021 a decis luarea celor mai bune măsuri, dar gradual. Astfel, în primul rând în zonă vor fi montate camere de supraveghere video pentru a putea stabili cu exactitate, după monitorizarea atentă a zonei timp de mai multe zile, care exemplar de urs creează probleme în zonele locuite. De asemenea, zona va continua să fie supravegheată 24 de ore din 24, o perioadă mai lungă de timp, pentru a preîntâmpina orice atac al sălbăticiunilor în zonele locuite. În același timp, sunt organizate concomitent acțiuni specifice de alungare/îndepărtare a animalelor spre habitatul lor, în pădure, pentru a se încerca, prin acțiunile de îndepărtare, reîntoarcerea lor în intravilanul orașului. Ulterior, după identificarea exactă a exemplarului/ exemplarelor care creează probleme, se vor stabili următorii pași, în funcție de fiecare situație în parte, cu respectarea tuturor normelor legale în domeniu. Din Comisia constituită în baza Ordonanței 81 fac parte primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, reprezentanții Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”, ai Jandarmeriei, precum și medicul veterinar de la Grădina Zoologică Hunedoara.
Din păcate, nimeni nu a făcut nimic în tot acest timp și, poate, doar jandarmii au patrulat și au gonit, din când în când, sălbăticiunile, care s-au înmulțit nepermis de mult și acum atacă animalele localnicilor. Mai mult, oamenii se tem pentru viețile lor.
Diana Mitrache