Oamenii din cel mai mare oras al Vãii Jiului, ca întindere, nu mai au, de mai bine  de douã sãptãmâni, medici specialisti. La ambulatoriul total utilat si dotat, veneau zeci de oameni, unii chiar si din Câmpu lui Neag, însã, acum pacientii se vãd nevoiti sã batã zeci de kilometri, spre Lupeni sau Petrosani.
Totul a fost posibil dupã ce primãria Uricani a pierdut procesul cu Spitalul Lupeni, dar si pentru cã a expirat perioada de 5 ani stipulatã în proiectul european în baza cãruia s-a fãcut utilarea  ambulatoriului.
La Uricani au ajuns, în ultimele douã sãptãmâni, oameni bolnavi, pãrinti cu copii si atunci au sesizat cã nu mai au medici specialisti. Singura lor sansã sunt medicii la care sunt înscrisi.
„Merg la spital, la medicul de familie. Atât. La medicul specialist merg la Petrosani, cã de el depind. Mi-ar fi fost mai usor dacã venea el aici, dar înteleg cã nu mai vine”, a spus o femeie ce se deplasa în baston si care a aflat cã nu mai poate fi consultatã în Uricani.
„Este cea mai proastã idee. Sunt multi bolnavi. Nu mi se pare ceva corect. Am avut mereu nevoi si am apelat la ei. Sãnãtatea e importantã, majoritatea tinerilor sunt si ei bolnavi si e foarte rãu.  Ajungem sã fim si noi consultati dar e mai departe, doar la Lupeni sau Petrosani. Aici e doar urgentã sau medic de familie. Atât”, mi-a spus un bãrbat din Uricani. „Pãi cum sã mai vinã, cã suntem numai pensionari. Noi avem fiecare doctorul nostru de familie si atât si dacã vrem un consult, ne dã o trimitere. Ne-ar fi fost mai usor. Dar nu o sã vinã, cã minele se închid si asta e problema”, a conchis o altã pensionarã care venise la consult la medicul de familie.
Dupã mai bine de un deceniu de la semnarea unui acord de colaborare între Spitalul Municipal Lupeni si Primãria Uricani, locuitorii din Uricani au rãmas, din nou, fãrã asistentã medicalã.
Conflictul a fost transat în instantã, unde s-a ajuns ca urmare a unei actiuni a Primãriei din Uricani, iar acum medicii care veneau din Lupeni, de la Spital, o datã pe sãptãmânã, nu mai vin deloc. Primarul recunoaste situatia, dar crede cã se va remedia cumva, pentru cã sunt sute de oameni, unii bãtrâni, care nu mai au copiii aici ca sã îi ducã spre Petrosani sau Lupeni, au nevoie de consultatii
„Directoarea de la Lupeni a motivat cã nu au medici suficienti ca sã acopere organigrama lor, dar sã mai trimitã în altã parte. E motivatia lor. În perioada urmãtoare vom face demersuri si la Casa de Sãnãtate si voi discuta si cu primarul de la Lupeni sã gãsim o formulã sã ne trimitã medicii, mãcar o datã pe sãptãmânã, cum a fost si înainte, sã asigure consult la ambulatoriul de specialitate. Poate si de  la Petrosani si de la Vulcan”, a spus Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
La Uricani este doar urgenta, dar asta dupã ce, dimineata, singurii care acordã asistentã medicalã sunt medicii de familie. Contractul cu medicii de specialitate e expirat, în timp ce cabinetele perfect utilate asteaptã medici.
„Conform contractului pe care l-am avut pe fonduri europene, el a trebuit sã functioneze 5 ani, dupã implementarea lui. Si a functionat 5 ani, chiar mai mult. Când am dat în judecatã spitalul din Lupeni, eram interesati sã ne vinã medicii, pe care, o perioadã, nu i-a mai trimis”, a mai spus  primarul din Uricani.
Populatia tânãrã a emigrat în mare parte, oamenii bolnavi sunt fãrã ajutor, vin cu maxi-taxi din cele mai îndepãrtate colturi, din satele din vestul Vãii Jiului, iar la Uricani constatã cã medicii nu mai sunt. Asa sunt obligati sã plece spre  Lupeni, Vulcan, sau Petrosani, iar asta în timp ce cozile de acolo sunt oricum uriase la cabinetele de specialitate din ambulatorii.
Diana Mitrache