Universitatea Petrosani nu reintroduce examenul de admitere asa cum au de gând alte universitãti din România

11Pentru cã rezultatele de la Bacalaureat din acest an se anuntã a fi la fel de slabe ca si cele din ultimi doi ani, câteva institutii de învãtãmânt superior din tarã au decis sã reintroducã examenul de admitere. Este cazul si Universitãtii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, care va recurge la aceastã mãsurã la toate facultãtile dupã 13 ani, din toamna acestui an.

Mai mult, notele de la Bac nu vor fi luate în considerare, dupã cum rectorul Ioan Aurel Pop a declarat, argumentând cã luarea acestei decizii tine de eficientizarea învãtãmântului superior si de faptul cã o universitate care se respectã “îsi impune propria grilã pentru a avea cei mai buni studenti”.”Ne-am gândit, din toamnã, pentru anul universitar 2013/2014, sã nu revenim la formele vechi de admitere pe bazã de examen, ci la anumite forme de testare a cunostintelor studentilor pentru a-i determina pe unii sã se pregãteascã, în ultimii ani de liceu, pentru a deveni studenti si de a reusi sã avem, si noi, profesorii, un indicator al nivelului lor de pregãtire. De aceea, pentru cã suntem dupã o întrerupere de 12 – 13 ani, am decis sã lãsãm la latitudinea facultãtilor fixarea modalitãtii de admitere care poate consta într-un test grilã classic, eseuri sau altã formã de verificare a cunostintelor, astfel încât sã fim capabili sã stim câti din cei care vor deveni studenti vor putea face fatã minimelor cunostinte în domeniul de specialitate”, a spus  Aurel Pop, rectorul Universitãtii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

La Universitatea Petrosani, lucrurile stau altfel. Conducerea institutii a declarat pentru Cronica Vãii Jiului cã admiterea pentru anul universitar 2013-2014 se va face ca si pânã acum, prin concurs de dosare. “Nu avem de gând sã introducem examenul de admitere, pentru cã asa cheltuielile ar fi mari, iar rezultatul acelasi”, a afirmat rectorul Aron Poantã.  Anul trecut, la Universitatea Petrosani au fost repartizate 625 de locuri bugetate la cele trei facultãti, însã conducerea unitãtii vrea ca anul acesta sã obtinã 650, asa cum a fost în anul 2011. “Toate criterii de admitere sunt afisate pe site-ul universitãtii, iar vizavi de numãrul de locuri, vom avea sãptãmâna aceasta un rãspuns”, a mai spus Poanta.

Rezultatele finale la examenul de Bacalaureat de anul acesta, sesiunea din varã, se vor afisa în data de 12 iulie, dupã rezolvarea eventualelor contestatii.

Luiza Andronache