Universitatea Petroșani, alături de studenții cu dizabilități

ANOSR, federația reprezentativă a studenților din România, solicită ca fiecare universitate să aibă un birou responsabil de integrarea studenților cu dizabilități și cerințe educaționale speciale. Rectorul Universității Petroșani susține că la nevoie poate fi înființat un astfel de birou.

”Noi suntem apropiați de toate solicitările studenților. Avem și instrumentele proprii de
integrare a acestora. Noi încercăm să le facilităm studenților și integrarea pe piața de muncă după absolvire. Pe lângă celelalte birouri pe care le au asociațiile de studenți, le vom pune la dispoziție și un asemenea birou. Noi pregătim un spațiu pentru colaborarea dintre asociațiile studențești și Direcția pentru Tineret de la nivelul județului Hunedoara unde vor avea dotări modern și cu o implicare
mai largă a celor două entități”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai Rectorul Universității din Petroșani.
Studenții reclamă faptul că nu pot intra în toate clădirile de universitate pentru că nu există rampe de acces, la grupurile sanitare. Nici spațiile de cazare și masa nu sunt adaptate nevoilor pentru studenții cu dizabilități, subliniază ANOSR.
Tinerii cu dizabilități sunt printre cei pierduți cel mai rapid din sistemul de învățământ formal, se arată în comunicat. Astfel, deși la momentul actual 3,79% din populație are o anumită dizabilitate, raportat la populația studenților procentul scade până la 1,3%. De asemenea, România se află la coada Europei cu privire la numărul de studenți cu probleme de sănătate și dizabilități înmatriculați.
Monika BACIU